Ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, a anunţat, miercuri, lansarea ghidurilor privind Programul Operaţional Capital Uman, care se referă la dezvoltarea socială şi economică a ţării, în valoare de 5 miliarde de euro, dintre care 350 de milioane vor merge în 2016 către comunităţile marginalizate.
"Ministerul Fondurilor Europene urmează să lanseze în implementare unul dintre cele mai importante programe europene, Programul Operaţional Capital Uman, pentru perioada 2014-2020, prin lansarea unui număr de trei ghiduri: două specifice, privind dezvoltarea locală integrată, pentru comunităţile marginalizate (...) şi în plus lansăm de asemenea condiţiile generale intitulate Orientări privind oportunităţile de finanţare", a afirmat ministrul.
Aura Răducu a precizat că bugetul programului este de 5 miliarde de euro, bani europeni, la care se adaugă şi cofinanţarea de la bugetul naţional. Lansarea de miercuri a ghidurilor acoperă un buget de 350 de milioane de euro pentru localităţile marginalizate aflate pe întreg teritoriul ţării. Banii pentru aceste comunităţi vor fi alocaţi pe două axe: una pentru comunitatea roma, iar una fără restricţii.
Ministrul a spus că programul vine în completarea pachetului anti-sărăcie al Guvernului, scopul fiind "destructurarea sărăciei" prin facilitarea acesului la educaţie, piaţa muncii, servicii sociale şi medicale.
Aproximativ 10% din aceşti bani vor merge către comunităţi pentru programe de dezvoltare regională, cea mai mare parte fiind atribuită îmbunătăţirii condiţiilor de locuit, în special reabilitări de case şi dezvoltare urbanistică.
În plus, vor fi alocaţi şi bani pentru aproximativ 4.000 de antreprenori pentru a le oferi sprijin în înfiinţarea şi dezvoltarea unor afaceri.
Programul operaţional are şi alte axe, precum combaterea discriminării, acordarea asistenţei juridice către persoane nevoiaşe şi reducerea numărului de persoane fără acte de identitate.
Pentru cei 350 de milioane acordaţi în această primă etapă, 80% din programe vor fi lansate până în luna septembrie.
Programul Operaţional Capital Uman (PO CU) stabileşte priorităţile de investiţii, obiectivele specifice şi acţiunile asumate de către România în domeniul resurselor umane, continuând astfel investiţiile realizate prin Fondul Social European în perioada 2007‐2013 şi contribuind, totodată, la atingerea obiectivului general al Acordului de Parteneriat (AP 2014‐2020) ‐ implicit al Fondurilor Europene Structurale şi de Investiţii din România, şi anume, de a reduce disparităţile de dezvoltare economică şi socială dintre România şi Statele Membre ale UE.