Electrica S.A. va fi listată, începând de luni, pe bursă, autorităţile intenţionând să obţină din vânzarea a 51% din acţiunile COMPANEI un minimum de 435 milioane de euro.
Oferta publică începe astăzi şi se va încheia în 25 iunie. Conform Hotnews, pe tranşa micilor investitori sunt disponibile 7% din acţiuni (12,4 milioane de acţiuni), în timp ce investitorilor mari de retail le sunt destinate 8% (14,1 milioane) din titlurile din operaţiune. Oferta începe la preţuri cuprinse între 11 lei/titlu şi 13,5 lei/titlu.
Listarea se face pe bursa de la Bucureşti, dar şi pe cea de la Londra, de unde investitorii mari de retail şi investitorii instituţionali vor putea cumpăra şi certificate globale de depozit (GDR-uri), fiecare GDR cuprinzând 4 acţiuni.
Conform ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, Departamentul pentru Energie intenţionează să facă în cazul Electrica cea mai mare listare care a avut loc vreodată pe Bursa de Valori Bucureşti.
Conform lui Radu Moraru de la Naşu TV însă, statul vinde acţiunile Electrica la un preţ mult subevaluat.
Compania Electrica SA ar valora, ca infrastructură, potrivit calculelor lui Moraru, cel puţin 14 miliarde de euro + TVA, la care s-ar adăuga şi profiturile de miliarde de euro anual (profitul obţinut pe primul trimestru al acestui an de Electrica este 13,4 milioane euro), în timp ce guvernul a evaluat-o la o sumă cuprinsă între 870 de milioane de euro şi puţin peste un miliard.
În total, compania Electrica SA ar valora undeva la 12,9 miliarde de euro TVA, la care se adaugă valoarea sediilor, rezultând astfel un total minim de 14 miliarde de euro + TVA.
În prezent, Electrica este controlată integral de stat, prin Ministerul Economiei. Prin vânzarea acţiunilor situaţia se va schimba iar compania care va achiziţiona pachetul majoritar al Electrica SA va putea face oricând o majorare de capital şi va ajunge, astfel, să deţină în scurt timp toate acţiunile, devenind proprietar integral. "Aşa s-a întâmplat şi în cazul companiei austriece Erste care a achiziţionat, în 2006, 65% din acţiunile BCR. În numai doi ani, prin majorarea capitalului social, Erste a ajuns să deţină 85% din acţiuni fără a mai plăti niciun leu statului român”, a reamintit Radu Moraru.