Licenţa audiovizuală a televiziunilor şi radiourilor aflate în insolventa va fi suspendată de către CNA până la data confirmării planului de reorganizare pentru societăţile care deţin aceste licenţe, potrivit Ordonanţei de Urgenţă privind insolventa, publicată vineri în Monitorul Oficial.

Ordonanţa de Urgenţă privind procedurile de prevenire a insolventei şi de insolventa prevede la articolul 81 ca: "În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizuală cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului".

De asemenea, Ordonanţa prevede că "în planul de reorganizare vor fi prevăzute condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiţii ce vor fi supuse aprobării prealabile a Consiliului Naţional al Audiovizualului".

Adoptarea acestei Ordonanţe este justificată de Guvern având în vedere actualul context economic, care impune luarea unor măsuri rapide pentru crearea premiselor legislative şi administrative care să conducă la creşterea eficienţei operatorilor economici, la creşterea siguranţei circuitului economic şi a atractivităţii investiţionale a pieţei româneşti.

Întrebat, vineri, în Prahova, despre Codul insolventei adoptat de Guvern prin Ordonanţa de Urgenţă, premierul Victor Ponta a răspuns: "Toată lumea trebuie să plătească măcar taxele curente, pentru că este vorba despre angajaţi".

Pe de altă parte, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că efectele prevederilor legate de Codul insolventei vor fi discutate luni la nivelul USL. Liderul PNL a fost întrebat cum vede modificările aduse de Guvern, prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă, în cazul procedurilor insolventei.

"Vă mărturisesc că nu cunosc, nu am văzut nici în Monitorul Oficial, nici pe vreun site o formă a acestei Ordonanţe, a acestui act, nu cunosc conţinutul său, dar ceea ce pot să spun este însă că nici noi, liberalii - şi voi discuta chestiunea asta dacă aşa stau lucrurile şi în şedinţa de luni a USL, cu partenerii, cu primul ministru - nu putem să acceptăm şi, mai mult, să promovăm o lege care risca să afecteze independenta presei sau să supună unele organisme de presă ameninţărilor sau să nu zic mai mult. Există reguli foarte clare, ele trebuie să existe pentru toată lumea şi, în sensul acesta, repet, până nu văd conţinutul actului normativ, nu mă pot pronunţa. Dar în nici un caz, PNL nu va da nici cel mai mic concurs unei încercări de a îngrădi cumva libertatea presei. Trebuie să spun că sunt convins că nici premierul nu intenţionează asta sau membrii Guvernului din celelalte partide", a susţinut Antonescu.

Consiliul Naţional al Audiovizualului nu a fost consultat de Guvern

 

Pe de altă parte, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) nu a fost consultat de Guvern cu privire la articolul referitor la radiodifuzorii care intră în insolventa, a declarat vineri, pentru Mediafax, Laura Georgescu, preşedintele CNA.

"Licenţa se suspendă automat la momentul la care radiodifuzorii (societăţile care deţin licenţe audiovizuale de televiziune, respectiv de radio, n.r.) solicită intrarea în insolventa şi încetează suspendarea în secunda în care ei au planul de reorganizare confirmat de judecătorul sindic. Practic, perioada asta este făcută în avantajul radiodifuzorului ca să nu mai piardă bani şi ca să nu mai acumuleze datorii", a spus Laura Georgescu.

Ea a precizat că sunt două avantaje ale articolului referitor la audiovizual din OUG. "Primul că nu acumulezi amenzi, datorii, pierderi şi al doilea că scurtezi perioada până când ţi se confirmă planul de reorganizare de către judecătorul sindic şi reîncepi să produci bani", a spus preşedintele CNA.

Laura Georgescu a dat exemplul televiziunii OTV, a cărei licenţa a fost retrasă în acest an de către CNA. "Dacă ar fi fost în vigoare articolul acesta (din OUG, n.r.), noi nu am fi putut să retragem licenţa OTV", a spus Georgescu, precizând că OTV a intrat în insolventa în martie 2012, dar a continuat să acumuleze între timp amenzi de la CNA pe care nu le-a achitat. Neachitarea acestora a fost motivul pentru care CNA a retras licenţa OTV.

Totodată, Laura Georgescu a făcut referire şi la Realitatea TV, a cărei licenţa audiovizuală este deţinută de societatea Realitatea Media SA, care se afla în insolventa, dar care are deja un plan de reorganizare confirmat de către judecătorul sindic. "Realitatea TV nu este absolut deloc afectată de acest articol. Are un plan de reorganizare confirmat în iunie 2013", a spus Laura Georgescu.

Pe de altă parte, Laura Georgescu a spus că la CNA nu există o evidenţă a societăţilor care deţin licenţe audiovizuale şi care au declanşat procedura insolventei.

În ceea ce prevede termenul "suspendare" a licenţei audiovizuale, prevăzut în această Ordonanţă, dar care nu există în Legea audiovizuală, Laura Georgescu a spus: "Nu are importanţă că nu apare termenul 'suspendare'. Apare ca licenţă este un act administrativ, în audiovizual, iar în Legea contenciosului administrativ 554/ 2004 apare explicit ce înseamnă suspendarea unui act administrativ. În secunda în care ai luat decizia de suspendare, radiodifuzorul opreşte emisia, dar nu pierde licenţa. De asta s-a folosit termenul 'suspendare'. Societatea rămâne deţinătoarea licenţei, dar nu difuzează până când nu îşi prezintă planul de reorganizare confirmat de judecătorul sindic".