Băncile vor fi obligate să raporteze Fiscului, zilnic, lista celor care îşi deschid sau închid un cont bancar, de orice fel, închiriază sau renunţă la o cutie de valori, potrivit Codului de Procedură Fiscală care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016.

O prevedere din noul Cod Fiscal obligă băncile să informeze ANAF în fiecare zi despre schimbările făcute de clienţi în legătură cu conturile sau casetele de valori.

"La prima transmitere, instituţiile de credit vor comunica şi următoarele: lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entităţi fără personalitate juridică, ce deţin conturi deschise la data de 31.03.2016, conturi închise în perioada 01.01.2010 - 31.03.2016, indiferent de data deschiderii, precum şi datele de identificare ale persoanelor care au deţinut/deţin dreptul de semnătură pentru acestea", se menţionează în proiectul de Ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) pentru aprobarea procedurii de furnizare a acestor informaţii.

Pe lângă bănci, şi cazinourile, notarii, avocaţii şi agenţii imo¬biliari vor avea obligaţia să raporteze, zilnic, către ANAF tranzacţiile care depăşesc 5.000 de euro, indiferent dacă tranzacţia este efectuată prin una sau mai multe operaţiuni ce par a avea o legătură între ele. Măsura are în vedere crearea unei baze de date care să fie valorificată atăt în scopul identificării evaziunii fiscale, cât şi în scopul eficientizării activităţii de executare silită.