Veşti proaste pentru milioane de români, chiar dacă producţia la floarea soarelui este una record. Chiar dacă producţia de floarea soarelui din acest an este una record, acest lucru nu se va resimţi prea mult în preţul uleiului, dimpotrivă, specialiştii avertizează că din luna septembrie vom avea parte de noi scumpiri ale uleiului de gătit.

Ţara noastră produce cantităţi impresionante de floarea-soarelui însă prelucrează mult prea puţin, mare parte din seminţe ajungând la export. Mircea Coşa, expert în economie a găsit o explicaţie pentru acest fapt.

 „România nu are potenţial, pentru că, dacă ea produce floarea-soarelui în cantitate enormă şi suntem pe primul loc în Europa, nu înseamnă că noi mâncăm seminţe de floarea-soarelui. Noi trebuie să prelucrăm. Or, nu prelucrăm”, a declarat Mircea Coşea pentru bugetul.ro.

Fermierii susţin că preţurile foarte mari la ulei se vor resimţi începând din luna septembrie, exact după noua recoltă de floarea soarelui. Cum preţul motorinei s-a dublat, produsele de protecţie a plantelor au o creştere de cel puţin 200%, iar îngrăşămintele s-au scumpit cu 500%.

Astfel, estimările pentru vânzarea seminţelor de floarea soarelui sunt de 700 de dolari pe tonă, faţă de 330-340 dolari, cât a fost anul trecut. Dacă la acestea se mai adaugă şi costurile procesării, se va ajunge la transformarea uleiului de floarea soarelui într-un produs de lux.

Pe de altă parte, specialiştii avertizează că nu numai preţul uleiului va creşte vertiginos, mai toate se vor scumpi din cauza secetei. Astfel, seceta va aduce un nou val de scumpiri la alimente în România, fermierii îşi strigă deja durerea şi au spus că au culturile distruse. Porumbul şi floarea-soarelui sunt cele mai afectate. 

Din această cauză, potrivit specialiştilor în economie, din cauza secetei un litru de ulei ar putea ajunge să coste cu până la 5 lei mai mult, iar din toamnă, de pe lista scumpirilor nu lipsesc nici laptele, carnea, precum şi legumele.