Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a identificat venituri nedeclarate de peste 86,948 milioane de lei, la 10 persoane fizice cu averi mari din grupul celor 336 asupra cărora se fac analize şi verificări privind riscurile fiscale, informează, luni, instituţia.

Verificările fiscale prealabile documentare, din cadrul programului de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari (PFAM — peste 20 milioane de euro/persoană), au fost declanşate efectiv în anul 2013.

În anul 2014 au fost demarate verificări fiscale la persoanele fizice pentru care s-a constatat o diferenţă semnificativă între veniturile estimate pe baza situaţiei fiscale personale şi cele declarate organelor fiscale.

În anul 2015 au fost finalizate verificările fiscale în cazul primelor 10 persoane din grupul celor cu averi mari care este format din 336 persoane, asupra cărora se fac analize şi verificări privind riscurile fiscale şi se aplică programe de conformare.

Rezultatele verificărilor primelor 10 persoane din grupul PFAM (pentru veniturile din anul 2011) arată că din totalul de peste 86,948 milioane de lei, mai mult de 23,771 milioane de lei sunt venituri nedeclarate cu sursă neidentificată, 3,803 milioane de lei sunt impozite pe venituri suplimentare şi peste 2,437 milioane de lei sunt penalităţi de întârziere şi dobânzi.

‘Aceste verificări au prezentat un grad ridicat de complexitate, generat de următoarele aspecte: au fost analizate operaţiunile desfăşurate prin peste 480 de conturi bancare (peste 100.000 de tranzacţii) transmise de instituţiile de credit, au fost verificate operaţiuni desfăşurate de persoanele fizice cu peste 120 de societăţi comerciale (peste 10.000 de operaţiuni), au fost prelucrate informaţii privind deţinerile patrimoniale primite de la peste 100 de autorităţi ale administraţiei publice locale (servicii de impozite şi taxe locale)’, se precizează în comunicatul ANAF.

Potrivit sursei citate, mare parte dintre activităţile şi tranzacţiile verificate presupun analize complexe — activităţi investiţionale diverse, tranzacţii cu instrumente financiare pe pieţele interne şi internaţionale, tranzacţii disimulate sau artificiale, multiple operaţiuni cu numerar, inclusiv de valori semnificative, pentru care au fost prezentate informaţii neclare, insuficiente sau contradictorii.