Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a declarat, la ieşirea din sediul BNR, că ministerul pe care îl conduce va continua discuţiile cu Banca Naţională pentru a găsi soluţiile potrivite pentru cei 75.412 de debitori cu credite în franci elveţieni.
Ministrul a arătat că la problema creditelor în franci elveţieni există soluţia aprobată anul trecut privind rescadenţarea creditelor pentru cei cu venituri mici, sau posibilitatea ca fiecare bancă în parte să vină cu un program care să-i sprijine pe românii îndatoraţi în moneda elveţiană.
"Există o soluţie din iulie anul trecut. Conform ordonanţei 46 Guvernul a aprobat şi a susţinut rescadenţarea creditelor pentru persoanele care aveau un nivel al veniturilor sub un anumit prag", a spus ministrul, care a precizat că această ordonanţă va ajunge în Parlament cu un cadru lărgit, în aşa fel încât să îi includă şi pe cei peste 75 de mii de români.
Darius Vâlcov a subliniat că la discuţiile pe această problemă, care vor continua şi săptămâna viitoare, vor participa şi băncile afectate de această apreciere record a francului elveţian.
Cursul francului elveţian anunţat de BNR a crescut vineri cu 2,2%, la 4,4228 lei/franc, şi a atins un nou maxim, în timp euro a urcat de la 4,5034 lei la 4,5095 lei, iar dolarul a atins şi el un nou maxim, de 3,8863 lei.
Referinţa francului elveţian a urcat de la 4,3287 lei/franc joi, când a crrescut cu 15,7%, în timp ce în piaţa interbancară a trecut de 5 lei la cotaţiile raportate la euro, după ce decizia Băncii Elveţiei de a renunţa la plafonul de 1,2 franci/euro impus în 2011 a determinat o apreciere masivă a monedei elveţiene pe pieţele externe.
Francul s-a apreciat joi foarte repede după anunţul Băncii Eleveţiei, cu până la 41%, la 85,17 centime/euro, cel mai mult de la debutul euro în 1999. Nivelul record de 85,17 centime pentru un euro atins de franc implica la momentul respectiv o paritate de 5,28 lei pentru moneda elveţiană, calculată prin intermediul cotaţiilor euro/franc şi euro/leu.
Românii care au credite imobiliare în franci elveţieni vor plăti la bancă mai mult cu 300-350 de lei pe lună, la o rată medie de 500-600 de franci, luând în calcul aprecierea masivă a monedei elveţiene.
Finanţările în franci elveţieni au o pondere de 4,5% în soldul total al împrumuturilor din sistemul bancar, din care 3,8% revine populaţiei şi 0,7% firmelor.