SC Petrotel Lukoil, a cărei conducere a fost trimisă în judecată pentru infracţiuni la legea societăţilor comerciale, nu poate intra în procedură de lichidare sau dizolvare, a decis Tribunalul Prahova, într-un dosar ce are ca obiect ”măsuri preventive” cerute de procurori, decizia nefiind definitivă

Judecătorii Tribunalului Prahova au decis, joi, la solicitarea procurorilor, că SC Petrotel Lukoil SA nu poate intra în procedura de lichidare sau dizolvare.

Procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti au solicitat Tribunalului Prahova ca Petrotel Lukoil să nu poată intra în procedura de lichidare sau dizolvare. Dosarul în acest sens a fost înregistrat în 1 septembrie la instanţă şi are ca obiect ”măsuri preventive persoane juridice”, SC Petrotel Lukoil SA având calitatea de făptuitor.

”Admite propunerea formulată de Parchetul Curţii de Apel Ploieşti şi în consecinţă (...) dispune luarea faţă de persoana juridică SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti (...) a măsurii preventive a interdicţiei iniţierii procedurii de dizolvare sau lichidare, pe o perioadă de 60 zile, începând cu 03.09.2015 şi până la 01.11.2015 inclusiv. (...) dispune comunicarea unei copii de pe prezenta încheiere Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Prahova, care are obligaţia ca în termen de 24 de ore de la data înregistrării să comunice organelor judiciare orice menţiune înregistrată cu privire la persoana juridică”, se arată în soluţia instanţei.

Decizia instanţei nu este definitivă, putând fi contestată.

În luna august, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au trimis în judecată dosarul în care compania Lukoil şi reprezentanţi ai acesteia sunt suspectaţi de spălare de bani şi folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii. Printre inculpaţi se numără SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, dar şi mai mulţi cetăţeni ruşi, români şi moldoveni cu funcţii de conducere în cadrul rafinăriei din Ploieşti.

Astfel, au fost trimişi în judecată a opt inculpaţi, între care două persoane juridice şi şase persoane fizice. Dosarul este judecat la Tribunalul Prahova.

În 2 octombrie 2014, procurorii au făcut 23 de percheziţii la sediile Petrotel-Lukoil Ploieşti, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenţia Lukom-A-România şi TP LOG Services, toate din Ploieşti.

După o zi de la percheziţii, Lukoil a oprit producţia rafinăriei din Ploieşti.

De asemenea, Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a decis punerea sub sechestru asigurător a produselor rafinăriei Petrotel-Lukoil aflate în depozitele şi conductele Oil Terminal, până la concurenţa sumei de 1,039 miliarde lei. Informaţia a fost transmisă de Oil Terminal Bursei de Valori Bucureşti.

În acest context, Lukoil a anunţat că rafinăria Petrotel Lukoil şi-a încetat activitatea de producţie şi comercială, ca urmare a sechestrului aplicat pe materii prime şi ţiţei de către organele de urmărire penală.

În 7 octombrie 2014, reprezentanţii Lukoil anunţau că sechestrul pe conturile bancare şi stocurile comerciale de produse ale Petrotel-Lukoil, dispuse iniţial ca măsuri asiguratorii, au fost ridicate, precizând că rafinăria va începe pornirea normală a instalaţiilor tehnologice.

SURSA: MEDIAFAX