În Parlament a fost depus un proiect de lege referitor la preţul combustibililor. O iniţiativă legislativă referitoare la tarifele pentru benzină şi motorină a fost înregistrată la Senat şi ar urma să intre în dezbaterea aleşilor curând.

Din 2020, benzina şi motorina s-ar putea ieftini. Cel puţin aşa îşi propune o iniţiativă legislativă depusă la Senat şi care ar urma să intre în dezbaterea aleşilor. Proiectul prevede modificarea Codului Fiscal, adică aduce câteva modificări la o lege aflată în vigoare încă din 2015.

Concret, proiectul de lege prevede reducerea accizelor pentru combustibili. Măsura ar reduce preţul benzinei şi al motorinei şi, pe cale de consecinţă, va duce la ieftiniri întrucât scad costurile de transport.

Cu cât se va ieftini benzina şi motorina în 2020

Modificările propuse în iniţiativa legislativă înregistrată la Senat se referă la modificarea Legii 227 din 2015 privind Codul Fiscal, potrivit avocat.net. Proiectul prevede reducerea nivelului accizelor care se aplică în prezent combustibililor.

Se doreşte revenirea la valoarea folosită înainte de 2017, an în care a avut loc o majorare a accizelor aplicate benzinei şi motorinei. În medie, aceste taxe ar putea scădea, în medie, cu 400 de lei pe tonă. Asta înseamnă că, teoretic, ar putea urma ieftiniri şi la pompă, însă totul depinde şi de contextul internaţional.

Potrivit sursei citate, acciza la benzina cu plumb ar urma să se reducă de la 2.945,75 de lei/tonă, cât e în prezent, la 2.530,17 de lei/tonă, în timp ce acciza pentru benzina fără plumb ar urma să se reducă de la 2.566,71 de lei/tonă (valoarea din acest an) la 2.151,13 de lei/tonă.

În cazul motorinei, acciza scade de la 2.175,24 de lei/tonă (acciza din 2019) la 1.796.53 de lei/tonă.

Toate modificările ar putea intra în vigoare începând cu anul viitor, mai exact, din prima zi a anului. Dacă proiectul devine lege, aceste valori ale accizelor vor fi păstrate vreme de trei ani, până în 2022.