Sistemul de pensii din România a ajuns la o remiză: raportul dintre pensionari şi angajaţi este de unu la unu. Este un prim semnal, spun analiştii, care arată că piaţa muncii din România a devenit atractivă şi tot mai mulţi români preferă să muncească în ţară. Suntem departe însă de a rezolva deficitul cronic de la fondul de pensii, care se apropie acum de 10 miliarde de lei
România are acum 5.300.000 de pensionari. Cei mai mulţi vârstnici care au ieşit din câmpul muncii sunt în Capitală şi în judeţul Prahova.
În profil teritorial, modificările sunt lente, extremele se păstrează, raportul cel mai mare, de 18 pensionari la 10 salariaţi, se înregistrează în Giurgiu, iar cel mai mic raport, de 5-6 pensionari la 10 salariaţi, este în Bucureşti, arată Andreea Cambir, director în cadrul INS, potrivit TVR.
Economiştii atrag atenţia că raportul de unu la unu între angajaţi şi pensionari nu rezolvă deficitul fondului de pensii. Bugetul asigurărilor sociale de stat cheltuieşte cu 37 la sută mai mult decât adună din contribuţia angajatorilor şi a angajaţilor.
Problema noastra cea mai mare nu este ca avem un număr mare de pensionari; problema noastră este gradul de ocupare. Acesta a crescut şi şomajul a scăzut şi din această cauză raportul s-a modificat, explică Adrian Marius Dobre, secretar de stat în Ministerul Muncii.
La capitolul pensii, românii sunt mult în urma celorlalţi europeni.
Cel mai mult câştigă pensionarii din Bucureşti, Hunedoara şi Braşov, iar cei mai puţini bani îi primesc pensionarii din Giurgiu - în medie, puţin peste 700 de lei lunar.