Şoferii fără accidente ar trebui să plătească RCA mai mic. Autoritatea de Supraveghere Financiară a eliminat o normă din 2014 care plafona reducerile pentru clienţi la 10%.
Ca urmare, companiile de asigurări au acum libertatea de a acorda clienţilor cu un istoric bun al daunelor orice reducere de preţ.
Iar acest lucru, spune ASF, ar trebui să se vadă în tarifele poliţelor RCA vândute acestora. Decizia vine după ce poliţele RCA s-au scumpit semnificativ în ultimul an. Preţurile au urcat, în medie, cu 50%.
Precizările ASF:
ASF a eliminat din Norma 23/2014 privind RCA prevederea prin care reducerile comerciale pentru clienţi nu puteau depăşi un plafon de 10%. Ca urmare, asigurătorii au acum libertatea de a acorda orice discount de preţ consumatorilor cu un istoric de daunalitate bun, ceea ce se reflectă în tarife contractate semnificativ mai mici decât cotaţiile standard practicate de societăţile autorizate să vândă RCA.
Potrivit raportărilor transmise de societăţile de asigurare, în cadrul procesului de monitorizare a evoluţiei tarifelor RCA instrumentat de ASF, la nivelul lunii ianuarie 2016, prima medie pentru poliţe încheiate pe 12 luni, calculată cumulat pentru segmentele autoutilitare/autocamioane şi transport de persoane, înregistra o creştere de 42% faţă de nivelul lunii iunie 2015. Separat, pe segmentul autoutilitare/autocamioane, prima medie a urcat cu 46%, în timp ce pentru vehiculele destinate transportului de persoane creşterea a fost de 61%.
Prin modificarea aceleiaşi Norme 23/2014, ASF le-a interzis asigurătorilor să folosească indici de încărcare, coeficienţi de majorare şi/sau corecţie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor care să nu fie fundamentate statistic şi actuarial, ca premisă de bază pentru menţinerea unei proporţionalităţi între tarifele practicate în perioade succesive şi evoluţia daunalităţii pe o anumită categorie de asiguraţi.
Ca răspuns la solicitările transportatorilor şi pentru evitarea unor distorsiuni în fundamentarea tarifelor RCA, ASF a mai decis eliminarea componentei Carte Verde în cazul vehiculelor care, din cauza limitărilor tehnice sau juridice, nu pot circula în afara teritoriului României.
Digi 24