Preşedintele grupului petrolier rus Lukoil, Vagit Alekperov, va sosi marţi la Sofia pentru inaugurarea instalaţiei de hidrocracare de la rafinăria Lukoil Neftochim Burgas, una dintre cele mai mari investiţii străine din Bulgaria, estimată la 2,6 miliarde de leva (1,5 miliarde de dolari), transmit BTA şi Novinite.

Instalaţii de acest tip există doar în şapte state, inclusiv SUA, Japonia şi Kuweit, conform publicaţiei bulgare 'Pressa'.

Noua fabrică va spori substanţial competitivitatea rafinăriei Burgas pe piaţa europeană, iar produsele vor respecta cerinţele stricte de mediu stabilite de UE, anunţă reprezentanţii rafinăriei, scrie Agerpres.

Construirea instalaţiei de hidrocracare a început în 2013.

LukOil este al doilea mare producător de petrol din Rusia, cu o producţie totală de hidrocarburi de 2,22 milioane barili de echivalent petrol pe zi în 2014. De asemenea, LukOil este cea mai mare companie petrolieră privată din Rusia responsabilă pentru 16% din producţia de ţiţei brut şi 17% din petrolul rafinat în Rusia.

În România, LukOil se află pe locul al treilea pe piaţa distribuţiei de carburanţi, cu un lanţ de 301 de benzinării. De asemenea, compania gestionează nouă depozite de carburanţi. În cadrul operaţiunilor din România ale LukOil lucrează circa 3.500 de angajaţi, din care 2.500 pe platforma de la Petrotel.