SIF Oltenia a lansat o ofertă publică de preluare a producătorului de ulei Argus Constanţa, unde este acţionar majoritar, cu 55,7% din acţiunile emise, însă, cel mai probabil, va ceda compania unui alt competitor, Expur, filiala grupului francez Sofiproteol.
Oferta publică se va desfăşura în perioada 23 septembrie - 11 octombrie şi va fi intermediată de Voltinvest. Preţul de cumpărare pentru cele peste 15,8 milioane de acţiuni, este de 2,4 lei pe acţiune, ceea ce înseamnă că SIF Oltenia va plăti mai mult de 38 de milioane de lei pentru restul de acţiuni.

Un alt acţionar semnificativ la Argus Constanţa este Business Capital for România - Opportunity Fund Cooperatief UA, cu 29,616% din acţiuni.

Luni dimineaţa, acţiunile producătorului de ulei din Constanţa se tranzacţionau la un preţ de 2,401 lei/acţiune, în scădere cu 0,79% faţă de ultima închidere.
Argus Constanţa este unul dintre principalii competitori de pe piaţa uleiului din România, cu afaceri de peste 146 milioane de lei în 2012 (32 mil. euro) şi de 41,8 milioane de lei în primul semestru, în scădere faţă de aceeaşi perioadă din 2012, când a raportat o cifră de afaceri de 63,8 milioane lei.

Valoarea nominală a titlurilor emise de Argus este de 1,5 lei/acţiune, iar capitalul social se ridică la 53, 67 milioane lei.

Principalii competitori din România ai Argus sunt Bunge România, cu afaceri de 1,132 miliarde de lei, în 2012, Expur (aproape 994 milioane de lei), Prutul (564 milioane de lei) şi Cargil (344 milioane lei), acesta din urmă retrăgându-se de pe acest segment.

După finalizarea ofertei publice, conform anunţului transmis Bursei de Valori Bucureşti, SIF Oltenia intenţionează să eficientizeze activitatea Argus, prin extinderea pieţei de desfacere şi creşterea vânzărilor pe segmentele de piaţă existente, prin introducerea de noi produse în procesul de fabricaţie, prin creşterea gradului de utilizare a capacităţii de producţie şi prin modernizarea procesului tehnologic.

De asemenea, nu va lichida şi nu va schimba obiectivul de activitate şi nu va retrage de la tranzacţionare acţiunile Argus.

Competiţia pe piaţa uleiului din România este ridicată, recent, compania InterAgro, deţinută de Ioan Niculae, cu afaceri de 650 milioane de euro anul trecut din agricultură şi industrie alimentară, finalizând o investiţie de 35 milioane de euro într-o fabrică de ulei vegetal în Zimnicea.

Conform informaţiilor din piaţa de capital, unul dintre competitori, Expur, filiala Sofiproteol, este interesat de preluarea Argus Constanţa, deoarece aceasta deţine aproape 67% din acţiunile Comcereal Tulcea, companie cu active importante în portul dunărean Isaccea, care are acces pe Dunărea maritimă, putând evita aglomeraţia, dar şi costurile mai mari, din portul Constanţa.

Dacă va prelua compania Argus de la Sif Oltenia, Expur va depăşi, din punct de vedere al cifrei de afaceri, Bunge România. Expur, parte a grupului francez Sofiproteol, a prelua de la Cargill mărcile de ulei Untdelemn de la Bunica şi Olpo şi echipamentele industriale de la fabrică din localitatea Podari, judeţul Dolj, ca urmare a strategiei de dezvoltare a activităţii.

Strategia Sofiproteol prevede dezvoltarea filierelor, pornind de la activitatea agricolă până la cea industrială, precum şi accelerarea extinderii internaţionale a grupului, în special în zona Marii Negre şi a bazinului Mării Mediterane.