Tribunalul Bucureşti a amânat pentru miercuri decizia asupra unei cereri de suspendare formulate de Astra în dosarul de faliment al companiei de asigurări deschis de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la începutul lunii septembrie.

"Amână pronunţarea asupra cerererii de intervenţie formulată de Hussar Marian şi asupra cererii de suspendare formulată de către debitoare (Astra - n.r.), la data de 11.11.2015. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 09.11.2015", se arată pe site-ul Tribunalului Bucureşti.

Noul termen stabilit de instanţă este miercuri, 11 noiembrie. Termenul de miercuri va fi al şaselea în dosarul falimentului Astra.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a instituit, în a doua parte a lunii februarie 2014, procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei Astra, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit firma KPMG ca administrator special, după ce a constatat că asigurătorul are nevoie de capital suplimentar.

Consiliul ASF a decis la finele lunii august să ceară instanţei intrarea în faliment a Astra Asigurări, după ce compania, aflată în administrare specială, nu a reuşit să atragă 425 milioane lei la capital.

Compania s-a aflat în proces de redresare financiară din februarie 2014, având că administrator special KPMG Advisory. La momentul anunţului ASF că va cere falimentul Astra, compania avea 1,8 milioane de asiguraţi, cu 2,5 milioane de poliţe valabile.

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, a declarat atunci că există bani pentru plata despăgubirilor la Astra şi că situaţia companiei nu este mai rea din acest punct de vedere, existând reclamaţii şi înainte pentru plata despăgubirilor.

Acţiunea ASF, de a cere falimentul, a venit la numai o zi după ce Astra şi acţionarii săi, The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider, au deschis o acţiune proprie la Curtea de Apel Bucureşti cerând anularea deciziei ASF prin care autoritatea a hotărât închiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială, stabilirea stării de insolvenţă, declanşarea procedurii de faliment şi retragerea autorizaţiei de funcţionare a Astra. Instanţa a respins la mijlocul lunii octombrie acest caz.

ASF a informat pe 9 octombrie că transmite Tribunalului Bucureşti, în cazul falimentului Astra, o listă care include două firme, KPMG Restructuring SPRL şi Dascăl Insolvency SPRL, urmând ca instanţa să desemneze dintre acestea lichidatorul provizoriu al companiei de asigurări. KPMG Restructuring a fost administratorul special al Astra în perioada insolvenţei.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a informat, la ânceputul lunii octombrie, că a preluat 57.210 de dosare de daună de la Astra şi a primit 2.100 cereri de deschidere de dosare de daună, dintre care 367 erau deja procesate la momentul respectiv. FGA a încheiat procesul de transfer al dosarelor de daună, al contractelor de asigurare şi bazelor de date de la Astra.

Cea mai mare parte a poliţelor şi dosarelor de daună sunt în România, respectiv poliţe - 1,82 milioane şi dosare daună - 51.566. Pentru sucursala Astra din Germania, FGA a preluat 6.128 poliţe şi 193 dosare daună, pentru cea din Slovacia 22.752 poliţe şi 642 dosare daună, iar pentru Ungaria 191.241 poliţe şi 4.809 dosare daună.

Fondul este o schemă de garantare în domeniul asigurărilor şi are drept scop protejarea creditorilor de asigurări de consecinţele insolvenţei unui asigurător.

Pentru a putea face plăţi în cazul Astra, FGA trebuie să aştepte o decizie definitivă a instanţei pentru deschiderea procedurii de faliment.

The Nova Group Investments România deţine o participaţie de 72,71% la Astra, iar Epsilon Estate Provider 26,27%. Cele două companii sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.