Independenţa tehnologică a Chinei se pare că e un fum din moment ce se pregăteşte să cumpere rachete ruseşti pentru avioanele sale de vânătoare. China va cumpăra, după toate probabilităţile, 5000 de rachete aer-aer R-73 şi R-77 din Rusia, scrie Toshiyuki Roku, comandant în rezervă al Departamentului de Dezvoltare şi Testare Aeriană din cadrul Forţelor de Apărare Aeriană a Japoniei (FAAJ), într-un articol pentru publicaţia Japan Military Review.
Din moment ce unele rachete chineze aer-aer, precum PL-12, SD-10A şi PL-9C, au fost proiectate pe baza tehnologiei din Ucraina şi sunt încă incapabile să concureze cu rachetele americane, Armata de Eliberare a Poporului realizează că are nevoie de rachete ruseşti mai avansate pentru a fi la egalitate cu SUA şi Japonia în orice potenţială luptă aeriană viitoare, a scris Roku. El a afirmat că statul chinez a cumpărat deja 1.500 de rachete R-77 şi 3.300 de rachete R-73 din Rusia.
Roku a declarat că racheta R-73 de rază scurtă dezvoltată în 1985 a fost considerată cea mai puternică rachetă aer-aer în timpul Războiului Rece, fiind superioară rachetei aer-aer AIM-9M folosită de forţele aeriene ale NATO începând cu 1982. De asemenea, racheta R-77 aer-aer de rază medie proiectată în 1992 are capacităţi similare cu racheta AIM-120 aer-aer de rază medie avansată folosită de Statele Unite.
Revenind la aviaţia niponă, Roku a sugerat ca înainte de a primi avioanele de luptă F-35A din Statele Unite, FAAJ (Forţele Aeriene Japoneze) ar trebui să dezvolte sau să cumpere noi rachete pentru a menţine superioritatea aeriană deasupra Mării Chinei de Est. Principalele rachete aer-aer ale Japoniei sunt AAM-4 de rază scurtă şi AAM-5 de rază medie, despre care Roku spune că au fost îmbunătăţite în Japonia. De asemenea, el a atras atenţia asupra dezvoltării de către China a unei rachete statoreactor aer-aer de rază medie.
Sursa: epochtimes-romania.com