Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a încheiat, conform prevederilor legale, procesul de transfer al dosarelor de daună, al contractelor de asigurare şi a bazelor de date de la Societatea de Asigurare-Reasigurare Astra S.A.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a preluat pe 1 octombrie un număr de 57.210 de dosare de daună, inclusiv dosare de răscumpărare şi 2.046.604 de contracte de asigurare în vigoare.

Astfel, Fondul a preluat, pentru asiguraţi din România un număr de 1.826.483 poliţe şi 51.566 dosare de daună. Pentru asiguraţi din Germania Fondul a preluat de la Astra 6.128 de poliţe şi 193 de dosare de daună, pentru Slovacia - poliţe: 22.752 şi dosare daună: 642, iar pentru Ungaria - poliţe:191.241, dosare daună: 4.809.

După verificarea prealabilă a documentelor, FGA va publica in perioada urmatoare, pe pagina oficială de web (http://www. fgaromania.ro),  lista tuturor potentialilor creditori de asigurări.

"În vederea instrumentării eficiente a dosarelor de daună, FGA a angajat, până la data de 1 octombrie 2015, un număr de 15 inspectori evaluator. Prin intermediul a 12 puncte de constatare, acestia vor acoperi următoarele judeţe şi zonele limitrofe acestora: Iaşi, Cluj, Constanţa, Timiş, Prahova, Covasna, Dolj, Braşov, Vrancea, precum şi municipiul Bucureşti", se arată în comunicatul FGA.

Până în prezent, FGA a primit 2.100 cereri de deschidere de dosare de daună, dintre care 367 au fost deja procesate, iar alte 855 de dosare sunt în faza de finalizare.

Comunicatul menţionează că Fondul de Garantare a Asiguraţilor şi Autoritatea de Supraveghere Financiară sunt în contact permanent cu instituţiile similare din Ungaria, Slovacia şi Germania, în vederea identificării şi soluţionării problemelor cu care se confruntă consumatorii din aceste ţări care au incheiat contracte de asigurare cu societatea Astra.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor s-a constituit ca persoană juridică de drept public conform Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Fondul este o schemă de garantare în domeniul asigurărilor şi are drept scop protejarea creditorilor de asigurări de consecinţele insolvenţei unui asigurător.

Consiliul ASF a cerut la sfârşitul lunii august intrarea în faliment a Astra Asigurări, aflată în administrare specială, după ce compania nu a reuşit să atragă 425 milioane lei la capital.

Valoarea rezervelor de despăgubire la Astra Asigurări este de 650 milioane lei, impactul calculat de ASF ridicându-se la 700 milioane lei, în timp ce Fondul de Garantare a Asiguraţilor are disponibilităţi de un miliard de lei, acoperind necesarul Astra.

Astra Asigurări are 1,8 milioane de asiguraţi, cu 2,5 milioane de poliţe valabile. Acţionarii majoritari ai Astra sunt firmele The Nova Group Investments şi Epsilon Estate Provider, controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.