Uniunea Europeană vrea un preţ unic pentru gazul rusesc pentru toate statele membre, a declarat vineri, la Varşovia, comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, relatează Agerpres.

Afirmaţia a fost făcută după o întâlnire cu premierul polonez Donald Tusk, care promovează ideea unei comunităţi enegetice europene şi a unor achiziţii comune de gaz rusesc, înaintea unor discuţii cu Rusia şi Ucraina privind securitatea livrărilor de gaze ruseşti spre Europa.

„Vrem un preţ uniform la gaze în piaţa comună europeană“, a spus Oettinger, într-o conferinţă de presă comună cu Tusk. „Jocul «divide et impera» — sau un joc de acest tip — propus de Moscova nu poate fi şi nu va fi acceptat de statele membre ale UE“, a afirmat el.

În prezent, statele membre ale UE cumpără gaz rusesc pe baza unor contracte bilaterale cu Moscova şi plătesc preţuri diferite. Achiziţiile în comun ar îmbunătăţi puterea de negociere a UE şi ar reduce preţurile.

„Există diferenţe foarte mari în privinţa preţurilor la gaze. Cu cât este mai mare cota gazului rusesc în achiziţii şi cu cât este mai mare monopolul Rusiei în alimentări, cu atât sunt mai mari preţurile“, a declarat Oettinger.

UE a făcut progrese în a-şi îmbunătăţi securitatea energetică de la crizele gazului din 2006 şi 2009, când disputele privind facturile neachitate între Kiev şi Moscova au dus la întreruperi ale exporturilor de gaze spre vestul Europei. Însă, până acum, dependenţa UE de petrolul şi gazul importate, în special din Rusia, a crescut, nu a scăzut.

Comisarul european a mai precizat că Europa ar trebui să aibă reţele paneuropene pentru gaze naturale şi electricitate, inclusiv mai multe legături energetice între ţări, şi să-şi diversifice şi mai mult importurile de energie.

„Infrastructura în privinţa tranzitului de gaz şi energie ar trebui să aibă un caracter paneuropean şi ar trebui să includă de asemenea Ucraina, Georgia şi Balcanii de Vest. Vrem să ne dovedim solidaritatea cu Ucraina“, a declarat Oettinger.

Ministrul ucrainean al energiei, Iuri Prodan, a declarat imediat că Ucraina susţine ideea introducerii unui preţ unic pentru gazul natural în Uniunea Europeană. „Susţin pe deplin ideea. Nu vrem să plătim un preţ discriminatoriu“, a spus Prodan, la Varşovia, înaintea unei întâlniri cu omologul său rus şi cu Oettinger.