În ultimii doi ani, românii reuşesc din ce în ce mai greu să îşi plătească datoriile la bănci. Astfel, cel mai ridicat nivel al ratei creditelor performante a urcat anul acesta la zece procente, în creştere cu jumătate de punct procentual faţă de anul 2012.

E adevărat, a existat şi o ajustare mică, de 1,3% în luna august, faţă de nivelul record atins în luna iunie, însă acest lucru arată doar faptul că spre sfârşitul anului vom avea o evoluţie incertă. Asta pentru că o îmbunătăţire a capacităţii de plată a fost vizibilă doar în cazul datornicilor care au înregistrat pentru prima dată întârzieri la plată peste 90 de zile.

În perioada ianuarie 2013 - august 2014, numărul acestora s-a diminuat puternic, cu 29,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru restanţe pe perioade mai scurte, îmbunătăţirea a fost modestă.

Raportul băncii centrale constată că, în structură, vulnerabilităţile asociate sectorului populaţiei au crescut faţă de analiza precedentă. Probleme există în special la credite garantate cu ipoteci şi la creditele acordate în valută, ultimele având, în continuare, cel mai ridicat grad de neperformanţă. În plus, românii cu venituri reduse - şi un grad ridicat de îndatorare - au înregistrat o situaţie mai proastă în ceea ce priveşte plata creditelor.