"De un lucru sunt sigur: nu vor mai exista ziare tipărite în 20 de ani. Poate vor exista ca produse de lux, în unele hoteluri, care doresc să le ofere ca pe un serviciu extravagant". Declaraţia incendiară îi aparţine patronului magazinului online Amazon, Jeff Bezos, care a cumpărat The Washington Post pentru suma de 250 de milioane de dolari, după cum relatează site-ul TechCrunch.

Bezos a explicat, într-un amplu interviu acordat ziarului german Berliner Zeitung, care va fi destinul presei tipărite, iar acum spusele sale sunt din nou menţionate de către presa internaţională, în contextul interesantei achiziţii pe care tocmai a făcut-o. Bezos a mai afirmat că, "pe internet, oamenii nu plătesc pentru ştiri şi este prea târziu pentru ca acest lucru să se schimbe".

„Este o perioadă destul de lungă (dacă ne gândim la ce s-a întâmplat în tehnologie din 1993), dar este un indiciu că Bezos ar putea exercita presiuni asupra noului său ziar pentru a accelera renunţarea la ediţia sa tipărită”, comentează TechCrunch.

În ultimul trimestru, potrivit Wall Street Journal, divizia tipărită a Washington Post a înregistrat un declin de 4% în venituri, în timp ce veniturile obţinute din publicarea online - cea mai mare parte de la site-ul Washingtonpost.com şi din proprietatea asupra publicaţiei on-line Slate, au crescut cu 8%, la o cifră de 25,8 milioane de dolari.

În luna martie a acestui an, Washington Post a introdus o taxă pentru utilizatorii care accesează peste 20 de articole pe lună. Pe de altă parte, potrivit analiştilor, deşi Bezos nu se poate amesteca în politica editorială, rolul său de proprietar este de a avea grijă de profitabilitatea ziarului. „Dacă Bezos crede că introducerea unei plăţi este greşită, am putea vedea Washington Post renunţând la ea”, subliniază  TechCrunch.

Pe de altă parte, Bezos nu crede că tableta Kindle (produs de Amazon) a fost salvarea ziarelor, deoarece, susţine acesta, "problema este că mulţi cititori preferă încă versiunea tipărită". Va exista o perioadă de tranziţie semnificativă în care editorii vor avea nevoie atât de versiunea online, cât şi de cea tipărită, susţine TechCrunch.

"Ne-am dat seama că oamenii sunt dispuşi să plătească pentru abonamentele la ziare pe tablete. În viitorul apropiat, fiecare casă va avea mai multe tablete. Această situaţie va deveni regula şi ea va oferi un impuls şi ziarelor", explica Bezos pentru ziarul german.

Achiziţia lui Bezos este un semnal clar că pe piaţa ziarelor tipărite vor urma mişcări semnificative.