România a fost inclusă oficial în Watchlist, lista ţărilor care prezintă un potenţial substanţial de a trece la statutul de piaţă emergentă, conform deciziei FTSE Russell, publicată joi, informează Bursa de Valori Bucureşti.

"Piaţa de capital din România a fost inclusă pe lista ţărilor care prezintă un potenţial substanţial de a trece la statutul de piaţă emergentă într-un orizont de timp scurt sau mediu. Este efectul progresului imens depus pentru reformarea infrastructurii pieţei, conform obiectivelor stabilite în proiectul de eliminare a barierelor care împiedicau dezvoltarea pieţei de capital, precum şi în strategia de afaceri a BVB", menţionează reprezentanţii bursei.

Potrivit BVB, promovarea în categoria superioară se va realiza urmare a îndeplinirii condiţiilor de lichiditate a pieţei în ansamblu, precum şi de prezenţa în piaţă a companiilor mari cu valori de tranzacţionare individuale semnificative.

"În prezent, pe lângă FTSE Russell, alte trei instituţii importante recunoscute internaţional, respectiv MCSI (SUA), S&P Dow Jones (SUA) şi STOXX (Elveţia), evaluează piaţa de capital din România. Criteriile care trebuie îndeplinite şi procesul de analiză sunt relativ similare şi se referă, în principal, la valoarea tranzacţiilor şi dimensiunea companiilor listate la bursă, precum şi accesul rapid al investitorilor la piaţa de capital şi modul în care aceştia pot cumpăra şi vinde acţiuni", precizează anunţul publicat pe pagina de Internet a Bursei de Valori Bucureşti, semnat de Ludwik Sobolewski, director general al instituţiei.

AGERPRES