O sentinţă a Curţii Supreme de Justiţie a Germaniei, prin care un bărbat a fost obligat să achite 9.000 de euro în contul unei datorii locative a tatălui său decedat cu doi ani în urmă, dar cu care nu mai avea nicio legătură de 40 de ani, a stârnit joi în presa germană o vie dezbatere despre responsabilităţile reciproce pe care părinţii şi copiii le au în această ţară, consemnează agenţia EFE.

'Ce trebuie şi ce nu trebuie copiii să plătească? Dar şi pentru cât timp trebuie părinţii să plătească pentru copii?' se întreabă cotidianul Bild.

Hotărârea justiţiei germane completează legislaţia şi jurisprudenţa germană care obligă părinţii să suporte cheltuielile copiilor până la vârsta de 25 de ani, dacă aceştia îşi continuă studiile sau urmează o formă de pregătire profesională. Există şi tabele cu formule de calcul ce ajută judecătorii să stabilească sumele ce trebuie plătite.

Pe de altă parte, şi copiii sunt obligaţi să-şi sprijine financiar părinţii în cazul în care aceştia nu pot beneficia de asistenţa socială. Astfel, dacă pensia ori averea părinţilor nu sunt suficiente pentru achitarea unor cheltuieli, precum cele cu asistenţa medicală, atunci copiii trebuie să contribuie şi ei în măsura posibilităţilor.

Copii pot fi scutiţi de această obligaţie doar dacă fac dovada faptului că părinţii lor au trăit într-un lux exagerat, risipind banii ,şi că nu i-au sprijinit financiar în perioada studiilor.