Gazprom (Rusia) se afla in negocieri cu fondul IPIC din Abu Dhabi pentru a cumpăra o participaţie de 24,9% în compania de petrol şi gaze naturale OMV (Austria), a declarat o sursă apropiata discuţiilor pentru Reuters, potrivit Hotnews. Zvonul apare după ce şefii Gazprom şi OMV au semnat marţi la Viena, un controversat contract pentru construirea gazoductului South Stream, Austria „sfidând“ UE, după cum a comentat presa. În cazul în care negocierile au succes, acordul ar aprofunda relaţiile deja controversate dintre Austria şi Rusia.

Cumpărarea pachetului de acţiuni i-ar da gigantului Gazprom, controlat de statul rus, un cap de pod în Uniunea Europeană, care oricum are probleme grave cu conducta de gaze planificate prin Europa Centrala până în Austria şi a impus sancţiuni Moscovei ca urmare a anexarii Crimeei de către Rusia.

„Au avut loc discutii insa nu s-a decis nimic asupra preţului“, a precizat sursa.

Holding austriac de stat, OIAG, care deţine 32% din OMV într-un pact acţionar cu Internaţional Petroleum Investment Co (IPIC) din Abu Dhabi şi coordonează orice schimb de participaţii, a declarat că nu a primit niciun semn ca IPIC vrea sa părăsească pactul.
OMV este actionarul majoritar al companiei româneşti OMV Petrom şi a făcut parte din consorţiul Nabucco, un proiect eşuat anul trecut care avea ca miză importul de gaze naturale din zona caspică în UE, evitând Rusia.

South Stream, al carui cost estimat este de 40 de miliarde de dolari, va aduce gaze naturale din Rusia în Austria prin sudul Europei, evitând actuala rută principala de transport, prin Ucraina.
Statele UE sunt deja dependente de importurile de gaze din Rusia, de unde cumpără o treime din gazele naturale consumate anual. Politica oficială a Comisiei Europene este de a favoriza alte surse de gaze pentru a scădea dependenţa de Rusia, acuzată că foloseşte preţul gazelor ca un instrument politic. De altfel, Comisia Europeană a anunţat în mod oficial că proiectul South Stream nu respectă regulile UE privind concurenţa.

Sursa: Hotnews