Ca în fiecare an, Codul Rutier este modificat, aducând noi reglementări când vine vorba de participanţii la trafic. Nici pentru 2022 nu s-au făcut excepţii, astfel că noi adăugiri au fost făcute prin proiectele de lege aprobate în Senat şi în Camera Deputaţilor. Unele au legătură cu regulile de circulaţie, altele cu amenzile date în anumite condiţii celor care încalcă actul normativ de reglementare a Codului Rutier 2022.

 

Codul Rutier 2022. Punctul de amendă îngheţat şi alte modificări

La finalul anului trecut Guvernul reuşea să emită Ordonanţa prin care punctul de amendă rămânea la aceeaşi valoare a anului 2021. În afară de OUG, în Codul Rutier 2022 au mai apărut noi modificări menite să modernizeze legislaţia în vigoare. Printre altele şoferii vor fi monitorizaţi de cel puţin 600 de camere fixe de radar pe principalele autostrăzi din ţară, acestea fiind montate pe DN7, DN1 şi Autostrada Soarelui, dar şi acolo unde se va considera că sunt necesare.

 

„Până la finalul lunii ianuarie ne propunem să adoptăm OUG, avem de altfel şi reglementarea în abilitarea guvernului de a emite ordonanţă pe această componentă. Conducerea agresivă, cu tot ce înseamnă regimul de sancţiuni, vom veni cu un proiect în acest an.

 

Îl avem deja bugetat, de instalare a 600 de camere de monitorizare pe trei artere importante din România. Mă refer la DN1 – Valea Prahovei, DN 7 – Valea Oltului şi A2 – Bucureşti-Constanţa. 400 din cele 600 de camere sunt moderne, au posibilitatea să citească numărul de înmatriculare şi să transmită automat în dispecerat dacă nu are certificat, dacă are ITP”, declara ministrul Lucian Bode.

 

Poţi primi amendă de 1.000 de lei pentru o banalitate

În Codul Rutier 2022 s-au mai adus şi alte modificări, iar lucrurile care, până mai ieri, erau considerate a fi banale, astăzi ar putea aduce amenzi de cel puţin 1.000 de lei. În primul rând este vorba de folosirea în mod abuziv a claxonului, dar şi a flash-urilor în trafic. Gestul, conform noilor reglementări, v-ar putea aduce o amendă între 580 lei şi 725 lei, iar permisul de conducere va fi reţinut pentru o perioadă de 30 zile.

 

Un alt gest, care ar putea părea banal, şi anume cel de frânare bruscă în trafic, de anul acesta, conform reglementărilor din Codul Rutier 2022, v-ar putea aduce o amendă. Valoarea amenzii este aceeaşi ca şi în cazul menţionat anterior, plus reţinerea permisului auto pentru o perioadă de 30 de zile. Poliţiştii mai fac precizarea că, în cazul în care acest gen de situaţii se repetă, există riscul ca „sancţiunea contravenţională să crească până la 1 160 lei, iar permisul de conducere va fi suspendat pentru o perioadă de 60 de zile.” Aşa că, atenţie în trafic!

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro