Sezonul rece aduce obligativitate pentru şoferii care circulă pe drumuri cu zăpadă, gheaţă sau polei să aibă echipate maşinile cu anvelope de iarnă. Amenzile pentru lipsa cauciucurilor ajung până la 2.900 de lei.

„Iarna şi-a făcut deja simţită prezenţa în unele părţi ale ţării. Şoferii care circulă pe drumuri cu zăpadă, gheaţă sau polei trebuie să aibă montate la maşină anvelope de iarnă. Dacă circulă fără astfel de anvelope, pe asemenea drumuri, şoferii pot primi amenzi de până la 2.900 de lei. Pentru a face o alegere cât mai corectă în momentul în care vorbim despre acest gen de cauciucuri, vă prezentăm un ghid despre anvelopele de iarna şi cât de multă siguranţă ne oferă pe un carosabil alunecos”, se arată într-un comunicat  Poliţia Română.

Potrivit sursei citate, „Legea cauciucurilor de iarnă” a intrat în vigoare în 2011, iar toţi cei circulă pe drumuri publice acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei sunt obligaţi să aibă anvelope de iarnă.

„Chiar dacă drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea, nu conduceţi, chiar şi pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă”, transmite Poliţia.

Sursa citată mai arată că anvelopele de iarnă se identifică uşor, datorită prezenţei pe laterale a literelor M şi S, sub forma: „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia ,,all seasons”.

„Este sancţionată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Amenda pentru fapta menţionată este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 şi 2.900 de lei) şi se va reţine certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie”, se mai arată în comunicatul Poliţiei.