Atunci cand cumparam o masina noua sau second hand, vrem ca aceasta sa aiba cat mai multe dotari optionale, pentru ca de multe ori acestea ne usureaza viata de zi cu zi. Totusi, nu toate merita! Afla care dotari sunt complet inutile si pe care dai bani degeaba.

 

Masinile noi sau second hand vin cu multa tehnologie, iar de fiecare data cand achizitionam una vrem ca acestea sa aiba cat mai multe dotari optionale, care ne fac viata mai usoara. Totusi, producatorii auto vin cu tot felul de idei, unele mai bune, altele mai putin bune, asa ca nu toate dotarile pot fi chiar folositoare.

 

Care sunt acele dotari complet inutile pe care dai bani degeaba in plus la masina si pe care nu le vei folosi. Este important sa platesti doar ce crezi ca ti se potriveste si ce vei folosi. Iata lista noastra de dotari auto inutile!

 

Ce dotari optionale trebuie neaparat sa ai pe o masina?

 

Prima dotare pe care o consideram esentiala pe o masina este sistemul de climatizare automat. Uitati de aerul conditionat manual, doar setati temperatura dorita in miezul verii si va asigurati confortul necesar!

 

Cu toate ca le consideram ceva obisnuit, geamurile actionate electric sunt inca o dotare optionala pe modelele mai ieftine de masini, cum ar fi cel mai ieftin model Dacia Logan!

 

Farurile cu tehnologie LED reprezinta viitorul, asa ca daca ai posibilitatea, echipeaza-ti masina cu aceasta optiune din fabrica. Vei vedea diferenta pe drumurile prost iluminate de la noi din tara.

Cutia de viteze automata devine din ce in ce mai populara. Miturile ca masinile echipate cu astfel de transmisii ar consuma mai mult nu mai sunt adevarate, pentru ca automobilele moderne ajung sa fie chiar mai eficiente decat cele echipate cu o cutie de viteze manuala.

 

Volanul multifunctional ne usureaza si el viata atunci cand suntem la volan. Fie ca vorbim despre butoanele cu care putem raspunde la telefon, despre cele de volum al sistemului audio sau cele care controleaza setarile masinii, aceasta optiune este extrem de utila!

 

Care sunt dotarile optionale pe care dai banii degeaba?

 

Frana de mana electronica

Din ce in ce mai multe masini moderne sunt oferite cu frana de mana electronica, pentru ca producatorii prefera sa foloseasca acel spatiu unde se afla de obicei levierul sau maneta, pentru confortul tau.

 

Sistemul soft-close

Sistemul soft-close al usilor este si el inutil. Cat de greu poate fi sa inchizi o usa, corect? Ei bine, consideram absolut inutil acest sistem care va ajuta ca usa sa fie inchisa automat. Nu merita sa platiti in plus in conditiile in care oricum usile vor fi trantite. De multe ori gasim acest sistem la modele precum BMW, Mercedes-Benz sau Audi.

 

Indicatorul de schimbare a treptelor de viteza

Indicatorul de schimbare a treptelor de viteza, reprezinta o dotare inutila care poate dauna motorului. Gandeste-te ca atunci cand mergem cu motorul subturat, riscam sa il stricam si nu de multe ori ni se aprinde si un martor in bord care ne anunta ca s-ar putea sa avem probleme cu turbina.

 

Sistemul de franare automata

Sistemul de franare automata este si el pe lista noastra. De ce nu ne place? Ei bine, ni s-a intamplat atunci cand conducem in oras si am vrut sa ocolim o groapa, ne-am apropiat prea mult de masina din fata. Urmatorul lucru pe care l-am patit a fost ca automobilul nostru sa franeze brusc si sa incurcam traficul.

 

Un alt caz este atunci cand am dat de trecerea la nivel cu calea ferata. Din cauza ca diferenta de nivel era mare, atunci cand masina a traversat calea ferata s-a oprit brusc, pentru ca a detectat o apropiere fata panta pe care trebuia sa urcam.

 

Sistemul Start&Stop

Sistemul Start&Stop este util cateodata, insa de cele mai multe ori devine extrem de enervant atunci cand circulam printr-un oras aglomerat. Nu spunem ca strica masina, pentru ca acest sistem are un acumulator special, dar efectiv devine enervant atunci cand opreste si porneste masina de 10 ori in 5 metri.

 

Padelele de pe volan

Padelele de pe volan reprezinta si ele o dotare inutila, mai ales la masinile care nu sunt deloc puternice. Aceasta dotare a fost adoptata de pe modelele super sport, unde vedem exact avantajul, insa pe o masina cu motor care nu este asa puternic si pe care o conducem doar in oras, aceasta dotare este inutila.

 

Acoperisul panoramic

Acoperisul panoramic are mai multe dezavantaje decat avantaje. Pe timp de vara, atunci cand masina sta in soare, acoperisul panoramic provoaca efectul de sera, asa ca sistemul de aer conditionat nu va face fata cum trebuie si produce mai mult disconfort. Nici in sezonul rece nu putem spune ca prezinta avantaje, pentru ca in partea de sus a masinii va fi mai frig, pentru ca nu exista o izolatie ca la o masina obisnuita.

 

Pilotul automat

Pilotul automat este si el o dotare inutila pentru cei ce conduc masina in oras. Daca nu o sa iesi cu automobilul din oras si conduci mai putin de 6.000 de kilometri anual, efectiv nu are rost sa platesti in plus pentru ceva ce nu vei folosi.

 

Senzorii de ploaie

Senzorii de ploaie intra si ei pe lista noastra. Ca si sistemul soft-close, consideram inutila aceasta dotare pentru ca oricum vei porni stergatoarele masinii atunci cand ploua, chiar daca automobilul tau nu vine cu asa ceva din fabrica.

 

Faza lunga automata

Faza lunga automata. Ca si senzorii de ploaie sau optiunea soft-close, nu credem ca este absolut necesar un astfel de sistem. De ce? Pentru ca nu de multe ori ni s-a intamplat atunci cand am codus o masina cu aceasta optiune sa aiba si o mica intarziere. Soferii din fata erau orbiti, asa ca trebuia sa actionam manual!

 

 

 

Sursa: www.cars.ro