Constatarea amiabilă este o metodă simplă şi rapidă de a soluţiona un accident rutier fără a apela la ajutorul Poliţiei. Totuşi, formularul de constatare amiabilă nu poate fi completat decât în anumite condiţii, în funcţie de consecinţele coliziunii.

Constatarea amiabilă de accident rutier este un document cu valoare juridică pe care conducătorii auto ar trebui să îl aibă întotdeauna la îndemână când se deplasează pe un drum public. Actul este eliberat de către asiguratori, în momentul încheierii asigurării.

Acest document are un rol informativ: acela de a prezenta în detaliu circumstanţele accidentului, pentru ca asiguratorul să stabilească ulterior care dintre cei doi şoferi este responsabil pentru pagubele produse.

Este esenţial de reţinut faptul că o constatare amiabilă nu se poate realiza decât în cazul accidentelor de circulaţie uşoare, soldate exclusiv cu pagube materiale. În situaţia accidentelor soldate cu victime, cu vătămări corporale, şoferii implicaţi sunt obligaţi să anunţe imediat Poliţia.

De asemenea, metoda constatării amiabile se aplică doar coliziunilor în care sunt implicate maximum două autoturisme. Ambele trebuie să aibă poliţă RCA valabilă (Răspundere Civilă Auto) în momentul producerii impactului.

Altă condiţie ce trebuie îndeplinită este ca accidentul rutier să aibă loc pe teritoriul României, indiferent de tipul de drum pe care se produce.

Nu în ultimul rând, constatarea amiabilă este validă doar dacă accidentul nu a avut loc drept consecinţă a comiterii unei infracţiuni din Codul Rutier. Cu alte cuvinte, dacă vreunul dintre şoferi circula în stare de ebrietate sau dacă nu are ITP-ul la zi, trebuie informată urgent Poliţia

Constatare amiabilă – completarea şi depunerea formularului

Ambii şoferi implicaţi în coliziune trebuie să completeze acelaşi formular şi să păstreze câte un exemplar. Câmpurile trebuie completate cu date ce se regăsesc în permisul de conducere, în certificatul de înmatriculare al autoturismului şi în poliţa de asigurare RCA.

Odată ce formularul de constatare amiabilă este depus la asigurator, acesta este obligat prin lege să constate pagubele şi să stabilească cui aparţine vina.

Situaţia se poate complica dacă asiguratorul unuia dintre şoferi refuză să plătească despăgubiri, pe motiv că celălalt conducător auto este responsabil pentru accident. În acest caz, primul dintre ei trebuie să-i solicite propriului asigurator medierea. În continuare, există posibilitatea ca răspunsul Comisiei de Mediere să fie unul negativ, caz în care se va apela la instanţa de judecată.