Salonul Internaţional de Automobile Bucureşti (SIAB) 2018, evenimentul auto organizat în România, la care sunt prezente trei premiere europene, 16 naţionale şi trei automobile prototip lasă totuşi o impresie de sărăcie din cauza absenţei unor importanţi producători din domeniu.

Concret, la această ediţie, nu participă constructorul autohton Dacia şi nici importatorul Citroën, Peugeot şi DS. În plus, nici Renault, Nissan şi toate mărcile imporate de trustul Ţiriac nu au venit la SIAB 2018.

Dacia şi-a motivat absenţa susţinând că standurile internaţionale ale Alianţei Renault Nissan nu pot fi modificate ca să se potrivească spaţiului de la Romexpo. Cât despre importatorul Citroën, Peugeot şi DS acesta a arătat că nu mai investeşte în astfel de evenimente la nivel european.

Mărcile prezente sunt următoarele: Audi, Bentley, Ford, Honda, Isuzu, Kia, Lamborghini, Lexus, Mazda, MINI, Opel, Porsche, Rolls Royce, Seat, Skoda, Suzuki, Toyota, Volkswagen şi Volvo.

Majoritatea acestor mărci se prezintă destul de bine, standurile fiind pregătite cu destulă atenţie. În plus, vizitatorii pot vedea maşini exotice mai greu de văzut pe străzile din Bucureşti precum Rolls Royce Phantom, Lamborghini sau Ford GT. Una dintre ele, modelul pe hidrogen Toyota Mirai, este chiar imposibil de văzut în România pentru că la noi nu există nicio staţie de alimentare cu un astfel de combustibil.

La SIAB sunt prezente trei premiere europene. Este vorba de noul Volkswagen Touareg şi de modelele MINI Hatch (facelift) şi MINI Cabriolet (facelift). În plus, pot fi văzute 16 premiere naţionale cum ar fi noul Audi A6, Audi RS4, noul BMW X2, noul BMW X4 (la numai două săptămâni de la debutul mondial din cadrul Salonului Auto de la Geneva), noul BMW M5, Ford GT, noul Ford Mustang, Ford Fiesta Active, Ford Fiesta ST, noul Ford Transit Custom, Mazda6 Combi, Skoda Fabia (facelift), Suzuki Swift Sport şi noul Volvo V60.

În rest, SIAB redă perfect accentul pe care producătorii auto îl pun în ultima vreme pe maşinile hibrid sau total electrice. Mai toţi expozanţi au astfel de maşini în standurile de prezentare. O serie de producători expun modele printre care se află şi variante exclusiviste. Vorbim aici despre BMW i8 Garage Italia CrossFade Edition - unul dintre cele mai exclusiviste modele de la SIAB, fabricat în doar 10 exemplare în lume, BMW i3 - cel mai vândut model electric din România, precum şi Audi, cu varianta 100% electrică a unui SUV, e-tron quattro. Cei pasionaţi vor avea la dispoziţie şi o expoziţie de masini clasice, unele dintre ele fiind chiar de vânzare. Evenimentul auto este inclus în calendarul oficial pentru acest an al Organizaţiei Internaţionale a Constructorilor de Automobile (OICA) şi va avea porţile deschise până pe 1 aprilie. Spaţiul expoziţional al SIAB 2018 se întinde pe o suprafaţă totală de 27.000 mp.