Audi a făcut un pas important către tehnologie şi a lansat recent sistemul de parcare autonomă al automobilului, fără ca şoferul să mai fie prezent în habitaclu. Ideea pusă în practică este destul de simplă. Şoferul iese din maşină iar cu ajutorul unei aplicaţii instalate pe smartphone dă comanda de a parca în garajul din imediata apropiere.
Sistemul funcţionează cu ajutorul senzorilor şi camerelor video montate pe caroserie. Maşina se orientează singură într-o parcare, îşi alege un loc liber şi execută manevrele de parcare chiar şi în spaţii înguste, fără ca şoferul să mai urmărească pe telefon mişcările respective. Reprezentanţii AUDI pretind că sistemul are o exactitate de evaluare a distanţelor de până la 10 cm.
Trebuie amintit că sistemul self-parcking trebuie să se conecteze la sistemul de monitorizare al parcării pentru a putea găsi rapid un loc liber. Cum GPS-ul nu poate funcţiona în parcările subterane, sistemul se foloseşte de Wi-Fi pentru a transmite ruta. Acelaşi lucru se petrece şi când şoferul vrea să plece şi activează comanda „pick-up”, iar maşina va veni singură lângă şofer precum un căluţ ascultător la fluieratul stăpânului.

Problema este că în ţări precum Germania ori Austria, legislaţia rutieră nu permite ca şoferul să nu poată controla tot timpul mişcările maşinii, dar în Japonia ori în unele state nord-americane acest lucru este permis. Rămâne de rezolvat problema responsabilităţii în cazul unui posibil accident provocat de o maşină care se deplasează autonom.