Cauciucuri de iarnă 2021. Poliţia Română anunţă că a început perioada din an în care anvelopele de iarnă devin obligatorii, pentru că zăpada s-a aşternut deja în unele zone din ţară.

 

Fenomenele meteo precum zăpada, îngheţul sau chichiura impun folosirea anvelorpelor de iarnă pe autoturisme, autoutilitare şi alte vehicule de transport. În unele zone din ţară, iarna şi-a făcut deja simţită prezenţa, fapt pentru care Poliţia Română anunţă ca a început sezonul anvelopelor de iarnă obligatorii.

 

Cauciucuri de iarnă 2021. Însă, potrivit autorităţilor, Codul Rutier şi restul reglementărilor legale nu prevăd o dată de la care anvelopele de iarnă devin obligatorii. Maşinile trebuie să fie dotate cu cauciucuri de iarnă atunci când şoferii circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada anului.

 

Cauciucuri de iarnă 2021. La cât se ridică amenzile

Poliţia Română transmite că amenda pentru fapta menţionată mai sus este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 şi 2.900 lei), iar sancţiunea contravenţională este însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare.

 

Poliţiştii le transmit şoferilor să evite să conducă, chiar şi pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă

 

Din reglementările subsecvente face parte OG 5 2011 sau „Legea cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011. Potrivit actului normativ, cei circulă pe drumuri publice acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei sunt obligaţi să aibă anvelope de iarnă.

 

„Chiar dacă drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea, nu conduceţi, chiar şi pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă. Ele se identifică uşor, datorită prezenţei pe laterale a literelor M şi S, sub forma: M+S, M.S., MS sau M&S, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia ‘all season’. Este sancţionată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante”, au anunţat autorităţile.

 

Cauciucuri de iarnă 2021. Precizările RAR

Marcajele care trebuie să fie prezente pe anvelope pentru ca acestea să fie considerate din punct de vedere legal cauciucuri de iarnă sunt confirmate şi de către reprezentanţii Registrului Auto Român.

 

Aşadar, potrivit instituţiei, toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (insemnând mud and snow, noroi si zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerinţele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia naţională rutieră.

 

În comunicatul emis de Registrul Auto Român mai este subliniat faptul că „atât timp cât posesorii de autovehicule respectă legislaţia în vigoare şi folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, anvelopele marcate cu literele M si S, nu există sancţiuni”.

 

„Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei a fost introdusă prin Ordonanţa Guvernului nr.5/2011 de modificare şi completare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în 2006. Aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări de la acel moment”, a precizat RAR.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro