Cea mai importantă expoziţie de motociclete şi motoscutere care s-a desfăşurat luna aceasta la Milano a fost umbrită de un incident curios. Poliţia italiană şi Guardia di Finanza au descins la eveniment şi au confiscat mai multe motoscutere produse de firme chinezeşti direct din standurile de expoziţie.

Esposizione Internazionale del Motociclo (EICMA) este cel mai important salon moto internaţional, similar cu Salonul de la Frankfurt pentru maşini, de exemplu.

La ediţia cu numărul 71 a evenimentului, ofiţerii de la Guardia di Finanza, structură militarizată de investigare a infracţiunilor economice aflată în subordinea Ministerului de Finanţe au pus sechestru pe 11 scutere expuse de şapte producători obscuri din China. Motivul îl reprezintă suspiciunea de plagiere a modelelor mărcii italiene Piaggio. Producătorii chinezi sunt acuzaţi de încălcarea drepturilor de autor pe care Piaggio le deţine asupra designului scuterelor Vespa.

Practic, produsele chinezeşti erau copii fidele ale modelor italiene, doar cu modificarea emblemelor şi care sunt vândute la preţuri derizorii. Probabil şi piesele sunt de o calitate îndoielnică iar utilizatorul nu are nicio garanţia asupra propriei siguranţe, pe aceste scutere.

Deoarece scuterele cunoscutului producător italian fac de multă vreme obiectul plagiatului din partea unor firme obscure chinezeşti.

Este mai complicat însă pentru autorităţi să interzică vânzarea acestor produse ieftine şi copiate pe piaţa din peninsulă, pentru că multe modele au primit deja omologarea din partea altor instituţii de resort.