„Acest anunţ marchează sfârşitul automobilului cu motor doar cu combustie internă”, a afirmat directorul general al Volvo Cars, Hakan Samuelsson. Compania suedeză Volvo Cars a anunţat că din 2019 va scoate pe piaţă doar automobile electrice şi hibride.

Volvo este primul producător auto important care anunţă o dată clară de la care renunţă să mai producă maşini cu combustie internă.

Cinci noi modele care vor fi lansate de grup în perioada 2019-2021 vor fi integral electrice, dintre care trei Volvo şi două sub marca Polestar.

„Cele cinci modele vor fi completate de o serie de automobile hibride pe benzină şi motorină pentru toate modelele”, spun cei de la Volvo.

Sunt şi ţări din Europa care vor să interzică maşinile pe benzină şi motorină. Parlamentul olandez a luat decizia ca din 2025 să fie interzise maşinile pe benzină sau diesel şi să se vândă doar cele electrice.

Şi România face paşi spre încurajarea transportului ecologic. Lanţul de hypermaket-uri Kaufland a inaugurat prima reţea publică de staţii de încărcare pentru automobile. Reţeaua va fi disponibilă oricărui şofer de maşină electrică sau hibridă plug-in, gratuit şi non-stop, în parcările a nouă magazine Kaufland de pe axa Arad – Constanţa şi pe autostrada A2.

Românii au cumpărat, în primele cinci luni ale anului, 717 maşini ecologice noi (electrice 100% şi hibride), în creştere de aproape două ori (+185%), comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016, când s-au înregistrat 251 de unităţi comercializate, reiese din statistica Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA).

În topul celor mai comercializate mărci auto electrice 100%, în primele cinci luni ale anului, primul loc a fost ocupat de Mercedes Benz, cu 19 unităţi, urmată de BMW (16), Audi (8), Volkswagen şi Volvo (câte 4 unităţi), Porsche (3) şi Renault (1).

De asemenea, cele mai multe maşini hibride vândute în România, din ianuarie până în mai 2017, au fost înregistrate de Toyota (597 de unităţi), urmată de Lexus (52), Kia (3) şi Land Rover (2).