Audi va lansa versiunea de producţie pentru Virtual Dashboard, intrumentarul de bord cu trei ecrane cu funcţii touch, pe noul A8 care va apărea în cursul anului viitor.

Audi a dezvăluit la Salonul Auto de la Frankfurt de anul trecut conceptul Audi e-tron quattro concept, care prefaţa lansarea unui SUV Q6 şi anunţa viitorul companiei în ceea ce priveşte instrumentarul de bord.

Conceptul utiliza aşa-numitul Virtual Dashboard, o versiune avansată a actualului Virtual Cockpit disponibil deja pe mai multe modele de serie, care ieşea în evidenţă prin existenţa a trei ecrane cu funcţii touch care vor înlocui integral controlalele tradiţionale.

Oficialii constructorului german au anunţat că versiunea de producţie a lui Virtual Dashboard va fi lansată anul viitor pe un model de mari dimensiuni înainte de a ajunge şi pe cele din segmentele mai mici, astfel că cel mai probabil candidat pentru debut este Audi A8, care va primi o actualizare în 2017.

Virtual Dashboard include trei ecrane touch, iar unul dintre ele are o suprafaţă uşor curbată, o diagonală de 1.41 inch cu rezoluţie 2240x720 pixeli şi este amplasat chiar în raza vizuală a şoferului. Acest display are funcţii asemănătoare cu cele oferite deja de Virtual Cockpit, însă sistemul include alte două ecrane secundare amplasate pe consola centrală unul sub altul. Cel de sus este utilizat pentru funcţii multimedia, în timp ce al doilea este util pentru introducerea de text, întrucât toate butoanele clasice au fost eliminate.

Toate cele trei ecrane au feedback haptic, astfel că oferă o vibraţie şi un sunet la fiecare apăsare a şoferului sau pasagerului din dreapta.

"Filosofia generală a ecranelor şi a sistemelor de feedback haptic va intra în producţia de serie în mai puţin de un an. Tehnologia este după colţ. Evident, este o tehnologie care va debuta pe maşinile noastre de mari dimensiuni şi apoi va coborî în gamă", a declarat Andreas Lamprecht, expert în electronică la Audi.

Audi nu a oferit informaţii detaliate despre versiunea de producţie pentru Virtual Dashboard, însă a admis că ecranul de 14.1 inch va fi de tip LED, comparativ cu display-ul OLED folosit pe conceptul prezentat la Frankfurt."Tehnologia OLED nu vine încă. Rezistenţa la temperatură şi ciclul de viaţă al ecranelor nu se ridică încă la standardele Audi. Avem nevoie de câţiva ani", a adăugat Lamprecht.

Automarket