Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) consideră că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi-a încălcat înţelegerile făcute cu transportatorii rutieri, de a menţine constante tarifele RCA, în condiţiile în care acestea s-au dublat în cursul anului trecut.

În actualul ritm, avertizează transportatorii, un RCA va deveni mai scump decât un camion nou.

”Dacă în anul 2012, costul mediu cu o asigurare RCA pentru un autovehicul de transport mărfuri pe 12 luni, care efectua transporturi rutiere internaţionale era de 1.200 lei, în 2014 a ajuns la 4.000 de lei, în 2015 la 15.000 de lei, anul viitor ne aşteptăm să atingă nivelul minim de 60.000 de lei, iar în maximum 5 ani să depăşească valoarea celor mai scumpe autovehicule noi - peste 96.000 euro”, spun oficialii UNTRR.

Ei propun îngheţarea tarifelor RCA. ”UNTRR solicită Parlamentului, Guvernului, Consiliului Concurenţei şi ASF limitarea valorii RCA/carte verde, cel puţin pe o perioadă de un an, la valori normale de maximum 5.000 de lei pe 12 luni pentru autovehiculele comerciale de mărfuri şi persoane care fac transporturi rutiere internaţionale şi naţionale, la maximum 2.000 lei pe 12 luni pentru autovehiculele de transport public local şi la maximum 300 lei pe 12 luni pentru autoturisme”, cer transportatorii într-un comunicat de presă remis zilele trecute.

Îngheţarea tarifelor RCA este cu atât mai necesară cu cât legislaţia RCA urmează să fie schimbată. ”Marţi, 23 februarie 2016, noua lege RCA urmează să fie trimisă în Parlament”, spun transportatorii. Potrivit lor, fără nicio justificare, tarifele au crescut în ultimul an exploziv între 100-300%. Aceste creşteri şi eşuarea negocierilor cu ASF riscă să ducă la un ”colaps al pieţei RCA”.

Digi 24