În primele trei luni ale anului s-au vândut doar 60 de automobile hibrid care folosesc atât benzină, cât şi electricitate. Producătorii auto dau vina pe stat, care ar trebui să subvenţioneze mai mult cumpărarea de astfel de maşini, aşa cum se întâmplă în alte ţări.  

Un autorism hibrid poate parcurge 75 de kilometri alimentat doar cu electricitate. Necesită 6-7 ore de încărcare şi consumă curent cât un frigider. Se ajunge la un cost de 10 cenţi pe kilometru. În prezent, cele mai multe dintre modelele de maşini hibrid costă în jur de 20.000 de euro. Există însă şi variante mai ieftine, la 15.000 de euro.

Producătorii auto spun că e nevoie de subvenţii duble faţă de cele de acum. În prezent, statul acordă 735 de euro drept bonus, astfel încât, cu tot cu tichetele Rabla, suma care se scade în preţul total este de 2.200 de euro.

Ţările vestice au programe speciale de creştere a numărului de maşini puţin poluante. În Olanda, cumpărătorii primesc subvenţii de la stat de peste 5.000 de euro. În Franţa, dacă dai o maşină obişnuită la Remat şi vrei să cumperi una electrică, primeşti 10.000 de euro reducere.

Anul trecut s-au vândut doar 250 de maşini hibrid în România, asta înseamnă doar 0,3% din totalul autoturismelor comercializate.


Digi 24