Constructorul de automobile german Daimler a prezentat în ajunul deschiderii Salonului Consumatorilor de Electronice (CES) din Las Vegas prototipul unei maşini care poate rula fără şofer şi în care pasagerii pot sta faţă în faţă, informează  AFP.

Mercedes-Benz F 015, o maşină electrică dotată cu o mulţime de dispozitive electronice, cu o formă ovală futuristă, a fost prezentată marelui public de Dieter Zetsche, patronul Daimler, înainte de marea deschidere aşteptată pentru marţi a Salonului CES 2015 din Las Vegas.

Maşina are volan, însă scaunul rezervat în general şoferului poate să pivoteze. Pasagerii din faţa îşi pot răsuci astfel scaunele cu spatele la şosea şi pot discuta faţă în faţă cu pasagerii aflaţi pe scaunele din spate. Seamănă puţin cu “conceptul de trăsură”, a remarcat Dieter Zetsche.

În timp ce pasagerii se relaxează, discută sau se dedică unor activităţi precum utilizarea ecranelor tactile integrate în tabloul de bord, în portiere sau în geamul din spate, maşina rulează singură spre destinaţie. În afară de ecranele tactile, pasagerii pot interacţiona cu vehiculul graţie comenzilor prin gesturi sau declanşate prin simpla mişcare a ochiului.

Vehiculul ‘comunică’ cu spaţiul care îl înconjoară, în funcţie de modul în care rulează — manual sau automat — şi poate reacţiona la deplasările unui pieton în faţa maşinii. “Este opinia noastră despre viitor în termeni de design, concept şi comunicaţie a maşinii”, a comentat Zetsche. Dincolo de performanţa tehnică, prototipul se doreşte şi reflecţia unei noi filosofii.

Prototipul a circulat luni seară pe bulevardul ‘Strip’ din Las Vegas pentru a se alătura standului firmei germane prezente la CES, unde va rămâne expus până la 9 ianuarie. Constructorii de automobile îşi anunţă o prezenţă în forţă anul acesta la CES, cu vehicule din ce în ce mai autonome şi mai interactive.