Constructorul american de automobile General Motors pregăteşte lansarea primelor maşini inteligente, care se pot conduce singure, şi care pot împărtăşi informaţii cu alte maşini echipate cu acelaşi sistem, legate de viteză şi direcţie, scrie Los Angeles Times. Primele astfel de funcţii vor fi incluse în versiunile de top ale modelelor Cadillac care vor fi lansate în 2017, dar cu timpul vor fi regăsite şi la alte mărci mai ieftine ale constructorului american.

”Toată lumea realizează că atunci când maşinile vor comunica şi vor împărtăşi informaţii ca viteză, direcţie, sistem de operare şi multe altele, vom salva vieţi, timp şi bani”, spune Mary Barra, director general GM. Noul sistem pe care îl va lansa General Motors pe viitoarele modele Cadillac poartă denumirea de Super Cruise. El le va permite şoferilor să conducă în modul semi-automat, mod în care maşina îşi va păstra traectoria, va face ajustările necesare de direcţie, va declanşa în mod automat modul de frânare şi va controla viteza pentru a menţine distanţa faţă de celelalte maşini din trafic.

”Cu opţiunea Super Cruise, în momentul în care te confrunţi cu un ambuteiaj pe drumuri ca autostrada Santa Monica din Califronia, poţi lăsa maşina să preia controlul şi sa faci o pauză de la condus, până când maşina îşi indeplineşte misiunea”, spune Barra. De asemenea, producători ca Mercedes-Benz, Acura şi Subaru au introdus în maşinile lansate pe piaţa americană funcţii de tip pilot automat, însă aceste modele nu sunt atât de performante şi nici atât de scumpe, în comparaţie cu Cadillac. Totodată, Carlos Ghosn, director general Nissan şi Renault, spune că până la finele anului 2016, Nissan va începe să vândă maşini care vor prelua câteva funcţii, printre care un ”copilot” în traficul aglomerat de pe autostrăzi. Nissan preconizează că până la finele anului 2018, maşinile vor putea evita singure pericolele din trafic.

General Motors şi alţi producători vor trebui să testeze reacţia şoferilor la aceste funcţii. De asemenea, se va pune problema cum vor întâmpina companiile de asigurări noile maşini ultramoderne. Barra a anunţat că modelul Cadillac din anul 2017 va fi echipat cu sistemul V2V (vehicle-to-vehicle). Se aşteaptă ca sistemul să îmbunătăţească traficul şi să evite coliziunile. Primul model Cadillac, dotat cu această opţiune ”va fi foarte singur, nu va avea cu cine să comunice”, spune Koslowski, analist auto la compania americană de consultanţă şi cercetare în IT, Gartner. Cu toate că va dura mulţi ani ca sistemul să dea roade, ”este un pas important”, spune Jeremy Carlson, analist la IHS Automotive.

Sursa: www.zf.ro

(CC)