O firmă din Prahova a intrat în atenţia procurorilor constănţeni după ce un transport din Germania, destinat acesteia şi constând în cantităţi uriaşe de gunoaie, s-a dovedit a fi import ilegal de deşeuri.
 
Poliţiştii de frontieră şi comisarii Gărzii de Mediu au verificat, până acum, zeci de containere în care au descoperit aproximativ 1.000 de tone de amestec de metal şi hârtie, textile, cauciuc, lemn, baterii şi bucăţi de azbest. În afară de faptul că transportul includea substanţe periculoase, ce nu pot fi puse în liberă circulaţie pe teritoriul României, autorităţile au descoperit şi că nu corespund datele din documentele prezentate autorităţii vamale.
 
Vineri, Poliţia de Frontieră şi Garda de Mediu Constanţa au anunţat verificarea mai multor containere sosite în Portul Constanţa Sud Agigea, încărcate cu 200 de tone de deşeuri de acest fel.
 
200 tone de deşeuri din Germania, destinate unei societăţi prahovene, oprite în Portul Constanţa Sud Agigea
Luni, autorităţile au anunţat că alte 15 containere, tot din Germania, parte a transportului pentru aceeaşi firmă din Ploieşti, erau încărcate cu 300 de tone din amestecul descris mai sus.
 
Alte 300 de tone de gunoaie, inclusiv deşeuri periculoase, au fost oprite la Constanţa. Transportul trebuia să ajungă în Prahova
Ieri, controlul a continuat. “În continuarea cercetărilor în cazul din data de 07.05.2021, derulate sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanta, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă în cooperare cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Constanţa, ai  Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud şi a unor reprezentanţi ai Agenţiei FRONTEX, au efectuat controlul fizic asupra a 25 containere sosite în Portul Constanţa Sud Agigea, încărcate cu deşeuri din Germania.
 
În data de 11.05.2021, poliţiştii de frontieră în cooperare cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Constanţa, ai Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud şi a unor reprezentanţi ai Agenţiei FRONTEX, au identificat alte 25 containere sosite din Germania, pentru aceeaşi firmă de pe raza judeţului Prahova care efectuează activităţi de import în România.
 
În urma verificărilor, s-a stabilit faptul că nu corespund datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale, mărfurile constând în deşeuri, amestec de metal şi hârtie, textile, cauciuc, lemn, baterii şi bucăţi de azbest, în cantitate de aproximativ 500 de tone, ce nu pot fi puse în libera circulaţie pe teritoriul României.
 
Şi în acest caz, a fost luată măsura nepermiterii importului pe teritoriul României de către comisarii Gărzii de Mediu Constanţa”, a anunţat Poliţia de Frontieră.
 
Potrivit sursei citate, cercetările continuă, “sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanta învestit în cauză, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor folosirea de acte nereale şi regimului deşeurilor, iar bunurile vor fi returnate la expeditor”.
 
Garda de Mediu Constanţa anunţa, luni, că lotul ar fi format din 80 de containere aduse din Germania, pentru o firmă din Ploieşti.
 
 
 
 
Sursa: www.telegrama.ro