De la începutul epidemiei şi până în prezent, la nivelul judeţului Prahova, 32873 de persoane au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2. Din totalul acestora, 1109 pacienţi au decedat, conform datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Prahova. Ultimul deces raportat a fost în rândul unei persoane de sex feminin (62 ani), cu comorbidităţi.   

 

Cele 74 de persoane nou înregistrate cu SARS-CoV-2, în Prahova, fac parte din următoarele categorii de vârstă:

 

Grupa de vârstă (ani)

Număr persoane

0 – 18

2

19 – 29

5

30 – 39

8

40 – 49

13

50 – 59

22

60 – 69

14

70 – 79

6

80 – 89

3

Peste 90

1

Total

74

 

         

Numărul total de locuri destinate îngrijirii pacienţilor cu COVID-19, în Prahova, este de 490, dintre care 431 paturi sunt ocupate. La ATI, în această dimineaţă, toate cele 28 de locuri destinate pacienţilor cu SARS-CoV-2 au fost raportate ca fiind ocupate. (*Situaţia este în dinamică, iar aceste informaţii pot suferi modificări de la o oră la alta).

 

Incidenţa cumulată a cazurilor active (din ultimele 14 zile) din judeţ, calculată la 1000 de locuitori, este de 2,36.

 

Pe parcursul zilei precedente, în Prahova, au fost realizate 439 de teste, conform centralizării DSP Prahova.

         

Echipaje mixte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au continuat acţiunile privind ordinea şi siguranţa publică şi alte misiuni impuse de contextul actual.

          Au fost efectuate verificări la 3458 persoane dintre cele care au decizii de carantină sau de izolare la domiciliu, emise de către D.S.P. Prahova. 202 de autovehicule au fost oprite în trafic în vederea controalelor specifice contextului. Au fost verificate 101 de societăţi comerciale şi 1051 obiective/locaţii unde se formează aglomerări umane (gări, terase, pieţe, zone de agreement, unităţi turistice, restaurante etc).

          În urma acestor demersuri au fost aplicate 122 de sancţiuni în valoare totală de 29500 lei.

 

-----------------------------------

         

          Conform informaţiilor furnizate de către Direcţia de Sănătate Publică Prahova, până în prezent, în judeţul Prahova au ajuns 165609 doze de vaccin anti SARS-CoV-2, dintre care 126789 doze Pfizer/BioNTech, 20220 produse de compania Moderna şi 18600 de doze AstraZeneca.

Dintre acestea, au fost administrate 154849 doze (ora raportării – 13:30). 613191 de persoane au fost imunizate, în judeţul nostru, şi cu cea de-a doua doză de vaccin. 

 

Stocul disponibil, în acest moment, este de 10638 doze vaccin.

          De la debutul vaccinării şi până în prezent, au fost înregistrate 122 doze „pierdute“ şi 33 de reacţii adverse post imunizare (RAPI).

         

Potrivit datelor furnizate de DSP Prahova, începând cu data de astăzi, 19.04.2021, Centrele de Vaccinare Păuleşti, Mizil, Buşteni şi Sinaia au primit câte un flux pentru vaccinul Moderna.

Persoanele cărora le-a fost administrată I-a doză de vaccin Astra Zeneca, în aceste centre, vor primi şi doza a II-a în aceleaşi locaţii, cu excepţia Centrului de Vaccinare Sinaia, unde o parte dintre pacienţi vor fi îndrumaţi spre Centrele cu flux Astra Zeneca din Floreşti şi Ploieşti pentru a evita supraaglomerarea (Centrul Sinaia are şi un flux pentru vaccinul Pfizer).

Începând de marţi, 20.04.2021, vor deveni funcţionale şi Centrele de Vaccinare Ciorani, Vărbilău şi Bărcăneşti care vor avea câte un flux pentru vaccinul Pfizer.   

 

Modalităţile de programare pentru administrarea vaccinului împotriva COVID-19 sunt:

- prin medicul de familie;

- individual, în platforma programare.vaccinare-covid.gov.ro;

- la numărul unic 021.414.44.25;

- prin direcţiile de asistenţă socială;

- prin aparţinător (maximum 9 persoane) pe platforma programare.vaccinare-covid.gov.ro.

         

Persoanele interesate să se vaccineze cu Vaxzevria (AstraZeneca) o pot face fără programare prealabilă. Înainte de a se prezenta la centrele care dispun de astfel de fluxuri trebuie să se intereseze de disponibilitatea locurilor, să nu aibă simptome asociate COVID-19. În momentul prezentării la imunizare, este obligatoriu să aibă asupra lor un act de identitate.

 

-----------------------------------      

 

            Pentru siguranţa dumneavoastră şi a celorlalţi cetăţeni:

PURTAŢI CORECT MASCA DE PROTECŢIE, aruncaţi-o după folosire într-un recipient de gunoi cu capac şi spălaţi-vă imediat mâinile cu apă şi săpun sau dezinfectaţi-vă cu soluţii pe bază de alcool;

NU ATINGEŢI ochii, gura, nasul dacă nu v-aţi spălat pe mâini;

RESPECTAŢI DISTANŢA de cel puţin 1,5 metri faţă de alte persoane, chiar şi în cadrul întâlnirilor familiale, pentru a proteja membrii familiei aflaţi în situaţie de risc;

EVITAŢI zonele aglomerate;

CURĂŢAŢI periodic suprafeţele de contact (mânere, mese etc.) cu soluţie dezinfectantă;

CONSULTAŢI periodic site-urile oficiale, în vederea informării asupra evoluţiei prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Platforma naţională cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 este actualizată permanent, conţine informaţii despre procesul de vaccinare din România, ghiduri de comunicare medicală şi alte date oficiale de interes, putând fi accesată la adresa: https://vaccinare-covid.gov.ro/ şi prin intermediul paginii oficiale Facebook RO Vaccinare https://www.facebook.com/RO-Vaccinare-101845835162501

 

Documentele oficiale emise la nivel naţional în contextul pandemiei de COVID-19 pot fi consultate pe portalul stirioficiale.ro, în secţiunea „Hotărâri şi legislaţie”. Amintim că o altă pagină web, ce cuprinde informaţii de interes în materia prevenirii răspândirii noului coronavirus, este www.cnscbt.ro (Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică).

          Cetăţenii sunt sfătuiţi să se informeze doar din surse oficiale, dar şi să apeleze pentru recomandări sau alte informaţii la TELVERDE – 0800.800.358.

 

Doar printr-un efort comun şi susţinut vom putea limita răspândirea infecţiilor cu SARS-CoV-2.