Institutul Naţional al Patrimoniului a lansat licitaţia care deschide calea pentru consolidarea şi restaurarea a două dintre cele mai cunoscute terase ale Castelului Regal Peleş.

 

Pentru o valoare estimată la circa 795.000 de lei fără TVA, se urmăreşte încheierea unui contract de prestări servicii pentru elaborarea studiilor şi investigaţiilor pentru completarea şi actualizarea proiectului de consolidare-restaurare a terasei cu busturi şi terasei sud-est ale castelului Peleş – Sinaia.

 

Beneficiarii investiţiei sunt, conform temei de proiectare elaborată de Institutul Naţional al Patrimoniului, Margareta a României (cetăţean român, britanic şi elveţian), Elena a României (Helena de Roumanie, cetăţean român şi britanic), Sofia a României (Sofia de Roumanie, cetăţean român şi francez), Maria a României (Marie of Romania, cetăţean român şi britanic) şi Walker Irina (cetăţean SUA), în calitate de proprietari.

 

Printre alte informaţii legate de Ansamblul Castelului Peleş, în tema de proiectare se arată că "starea de degradare a unor elemente şi alcătuiri constructive, a unor finisaje sau componente artistice nu justifică înlocuirea lor. Astfel încât, se va alege întotdeauna restaurarea existentului şi nu se va accepta înlocuirea, decât în situaţii limită, în care nu se poate identifica o soluţie de conservare şi restaurare viabilă".

 

Potrivit temei de proiectare destinată studiilor pentru restaurarea celor două terase, iniţierea lucrărilor de construcţie a teraselor de la Castelul Peleş a avut loc între anii 1890 şi 1910, adică la şapte ani după inaugurarea din 1883. Astfel, în acea perioadă „se elimină o fostă grădină interioară a castelului, iar în locul său se amenajează „Terasa Busturilor” şi se creează o suită de terase în partea de răsărit a Peleşului, terase care vor îngloba şi vechiul rond de întoarcere a trăsurilor. Nu se va realiza însă o legătură vizibilă cu terasamentul din faţa castelului, spaţiu amenajat încă din anii 1880. Concomitent cu realizarea teraselor de est se vor demara şi lucrările de construcţie pentru mai multe terase în părţile de nord şi nord vest ale castelului. Între 1910 şi 1914 se încep lucrări de construcţie a unor terase în faţa castelului, renunţându-se la vechile amenajări. Pentru a se observa mai bine reşedinţa regală se mai realizează încă o terasă în colţul de sud-est. În anii 1950, arhitectul Jean Ernest propune mai multe intervenţii de consolidare a teraselor, în mod particular a celor din nordul reşedinţei”, după cum se arată în tema de proiectare realizată de Institutul Naţional al Patrimoniului.

 

Astfel că, în timp, s-a ajuns la un număr de 13 terase, printre care se află şi terasa cu fântâna lui Adonis, dar şi terasa cu busturi, care sunt vizate acum de proiectul de consolidare şi restaurare.

 

*****

 

Ansamblul Castelului Peleş cuprinde monumentele istorice Castelul Peleş, Castelul Pelişor, Castelul Foişor (Casa de vânătoare); Vila Economat (locuinţe personal); Uzina electrică, fosta moară a Mănăstirii Sinaia; Complexul „Casa Ceramicii”, azi Hotel „Bastion”; Complexul „Stăvilar”; Vila Cavalerilor (Casa de oaspeţi); Vila Şipot (dependinţe personal); Vila Casa Veche; Vila Casa Nouă; Vilele A, B, C (Reşedinţa corpului de gardă) şi Parcul ansamblului Castelului Peleş.

 

 

 

Sursa: www.prahovainfo.ro