Guvernul a acceptat, oficial, că alegerile locale nu vor putea fi organizate în luna iunie, aşa cum era anunţat deja. Mandatele aleşilor locali vor fi prelungite până cel târziu la sfârşitul anului 2020.

Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat în şedinţa de Guvern  că alegerile locale vor fi amânate. Alegerile locale vor fi organizate nu mai târziu de 31 decembrie 2020.


Turcan a precizat  că, în contextul pandemiei de , nu se pot organiza alegerile locale programate conform calendarului electoral în această vară.

„In aceasta situatie de criza nu se pot desfasura alegeri, alegerile trebuie desfasurate intr-un context sigur. AEP, MAI si Ministerul Dezvoltarii au initiat un proiect de OUG de prelungire a mandatelor alesilor locali pana nu mai tarziu de 31 decembrie”, a spus Raluca Turcan.

Ea a precizat ca proiectul prevede si simplificarea procedurii pentru pregatirea alegerilor in sensul in care partidele si candidatii sa prezinte o singura lista de sustinatori si sa se depuna un numar minim de 25.000 de semnaturi dintre care 500 din fiecare judet si 1.000 din Bucuresti.

Conform actului normativ, la depunerea candidaturilor partidele, alianţele politice sau electorale pot opta ca, în locul depunerii listelor de susţinători, să facă dovada depunerii în contul bancar deschis pentru campania electorală a unor contribuţii electorale în valoare de cel puţin 50 de salarii de bază minime brute pe ţara.