Primul focar de pestă porcină africană din Prahova a fost confirmat în urma analizelor de laborator, la un porc dintr-o gospodărie din satul Poienarii Rali, comuna Poienarii Burchii.

Într-o conferinţă de presă prefectul Mădălina Lupea şi Mihai Teresoacă, directorul DSV Prahova, au prezentant măsurile care vor fi luate pentru stoparea extinderii virusului.

Ca primă măsură după confirmarea virusului, zona a fost dezinfectată. Porcii din gospodăria  în care a fost confirmată boala au fost sacrificaţi şi ridicaţi de DSV, în vederea neutralizării.

În acest areal trebuie efectuat, de urgenţă, un recensământ al exploataţiilor, care vor fi vizitate în termen de cel mult o săptămână de un medic veterinar

În localităţile din zona de protecţie (trei kilometri în jurul focarului) se interzice sacrificarea şi vânzarea porcilor. La fel şi în zona de supraveghere care se extinde la zece kilometri.

În zona de protecţie sunt Poienarii Burchii cu satele Poienarii Rali, Poienarii Burchii, Poienarii Vechi şi Pioreşti, precum şi Gorgota cu satul Poienarii Apostoli, în Prahova, dar şi Periş (Bălteni) şi Ciolpani (Piscu) din judeţul Ilfov.

În zona de supraveghere sunt comunele: Poienarii Burchii (Cărbunari, Podu Văleni, Ologeni şi Tătaru), Şirna (Habud, Şirna, Varniţa), Tinosu (Predeşti, Tinosu, Pisculeşti), Puchenii Mari (Odăile, Moara, Puchenii Mari, Puchenii Moşneni, Miroslăveşti), Gorgota (Fânari, Gorgota, Crivina, Potigrafu), Balta Doamnei (Curcubeu).

Tot în zona de supraveghere sunt şi localităţi din Ilfov (Buriaş, Periş, Bălteni, Tâncăbeşti, Izvorani, Ciolpani, Piscu, Lupăria, Siliştea Snagovului), dar şi localităţi din Dâmboviţa (Ciocăneşti, Niculeşti, Movila, Bărbuceanu, Cătunu şi Crivăţu)..

Reprezentanţii DSVSA au anunţat că, momentan, porcii din gospodăriile din zona de protecţie nu vor fi sacrificaţi. Există însă interdicţia de sacrificare, transport şi vânzare a porcilor. Măsura se aplică şi în zona de supraveghere.

DSV Prahova menţionează că nici în zona de protecţie, nici în zona de supraveghere din judeţul Prahova nu sunt exploataţii comerciale de tip A.

Şi în zona de supraveghere trebuie efectuat recensământul exploataţiilor porcine şi sunt interzise circulaţia şi transportul porcilor pe drumurile publice sau private, excluzând, dacă este necesar, drumurile de deservire a exploataţiilor. Singura excepţie o reprezintă transporturile care au aprobarea DSV.