Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ninel Cercel a fost reţinut de procurorii DNA pentru şantaj, în cazul trenului cu azotat de amoniu la care s-a produs un incendiu, în 31 octombrie, în Gara Breaza. El este acuzat că a şantajat şi ameninţat un director din CFR pentru a demisiona din funcţie. Magistraţii au decis plasarea demnitarului sub control judiciar.


Tribunalul Braşov a respins, vineri, propunerea DNA de emitere a unui mandat de arestare preventivă pe numele secretarului de stat din Ministerul Transporturilor Ninel Cercel, reţinut pentru şantaj într-un dosar instrumentat de DNA şi deschis după incendiul produs în Gara Breaza la un tren care transporta azotat de amoniu. Magistraţii au dispus pplasarea demnitarului sub control judiciar, cu interdicţia de a părăsi ţara.

Potrivit soluţiei publicate pe portalul instanţelor de judecată, magistraţii Tribunalului Braşov au respins, vineri seară, cererea DNA de arestare preventivă a secretarului de stat Ninel Cercel, însă soluţia poate fi contestată de către procurori în termen de 48 de ore de la pronunţare. Judecătorii au dispus, în schimb, măsura controlului judiciar faţă de Ninel Cercel, acesta având interdicţia de părăsi ţara fără încuviinţarea prealabilă a organului judiciar şi de a comunica, direct sau indirect, cu directorul din CFR pe care l-ar fi şantajat sau cu martorii din dosar.

Procurorii pot contesta soluţia Tribunalului Braşov la Curtea de Apel.

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ninel Cercel a fost reţinut,vineri, de procurorii DNA pentru şantaj, în cazul trenului cu azotat de amoniu la care s-a produs un incendiu, în 31 octombrie, în Gara Breaza. El este acuzat că a şantajat şi ameninţat un director din CFR pentru a demisiona din funcţie.

În 31 octombrie, în staţia Breaza s-a constatat un început de incendiu la un tren de marfă care transporta azotat de amoniu de la Azomureş.

Potrivit DNA, conducerea C.F.R. a luat măsurile necesare astfel ca trenul să fie fost scos în afara gării, populaţia şi infrastructura feroviară nefiind puse în pericol, iar ulterior trenul şi-a continuat deplasarea spre destinaţia finală Ploieşti Triaj, conducerea Ministerului Transporturilor şi cea a companiei CFR Marfă SA netratând incidentul ca pe un eveniment grav.

În contextul acestui incident, începând din 1 noiembrie secretarul de stat Ninel Cercel i-a solicitat imperativ, direct sau prin intermediari, directorului Centrului Zonal Marfă Braşov să demisioneze pentru că în caz contrar va fi demis, chiar dacă incidentul nu s-a produs pe raza sa teritorială de responsabilitate.

Potrivit anchetatorilor, în 3 noiembrie secretarul de stat a trimis la Braşov două echipe de control, iar în aceeaşi zi directorul respectiv a fost notificat că în 6 noiembrie este convocat la Bucureşti întrucât este cercetat disciplinar.

Ninel Cercel fusese numit în funcţie în luna august. Anterior, a deţinut funcţia de director al Regionalei Craiova a CFR Călători.