Lovitură de teatru în problema gigacaloriei la Ploieşti! Deşi dezbaterile pentru aprobarea proiectului privind prelungirea contractului cu Veolia au durat ore întregi, primarul Adrian Dobre susţinând că tariful aflat pe masa consilierilor locali este cel agreat de operatorul de termie, în această seară Veolia Energie Prahova revine cu un comunicat de presă în care anunţă că nu este de acord cu ceea ce s-a votat în Consilul Local Ploieşti.

Adică...cu alte cuvinte....primarul Dobre a dezinformat Consilul Local Ploieşti. Publicăm integral comunicatul operatorului de termie şi ne dorim o explicaţie urgentă publică a edilului liberal pentru că este a doua oară în mai puţin de zece zile când dezinformează un oraş întreg cu privire la continuarea furnizării apei calde şi a căldurii.

Veolia Energie Prahova rămâne deschisă pentru negocierea contractului de termie în Municipiul Ploieşti

Ploieşti, 09.04.2019 – Veolia Energie Prahova îşi exprimă disponibilitatea pentru finalizarea negocierilor în vederea prelungirii contractului de concesiune pentru sistemul de termoficare din Municipiul Ploieşti, având ca obiectiv prioritar interesul cetăţenilor Municipiului Ploieşti.

În cadrul întâlnirilor avute compania a înaintat către Consiliul Local şi Consiliul Judeţean un calendar de acţiuni care nu a fost respectat până în acest moment. Astfel, presiunea timpului a devenit foarte mare, ceea ce conduce la imposibilitatea respectării termenului de semnare a prelungirii contractului, astfel încît compania să opereze conform reglementărilor în vigoare şi după data de 01.05.2019.

Preocuparea şi punctul susţinut permanent de către VEP în cadrul negocierilor cu autorităţile locale timp de 1 an şi jumătate a fost identificarea unor soluţii de reechilibrare a contractului de concesiune.

Compania a propus o nouă formulă de ajustare a preţurilor atât pentru populaţie cât şi pentru agenţii economici ce include un tarif de referinţă de 340 lei / gigacolarie + TVA (care a fost omis din HCL votat astăzi) şi care reprezintă un element de bază şi obligatoriu pentru prelungirea contractului. Preţul local de furnizare rezultat în urma aplicării acestei noi formule ar rămâne chiar si aşa, printre cele mai mici din ţară.

Un alt element de bază a fost recuperarea diferenţelor ca urmare a creşterii preţurilor combustibilului (denumit rattrapage) şi care prin hotărârea de Consiliul Local votată astăzi 09.04.2019 a fost amânată. Aceasta în ciuda faptului că toate documentele şi solicitările VEP au fost depuse încă din luna iunie 2018.

În situaţia în care se va semna un act adiţional de prelungire a contractului de termie, tariful aprobat de 237,35 lei/ gigacalorie este valabil pe o perioadă limitată şi se va aplica doar până la aprobarea noului preţ de către Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Noul preţ este obligatoriu a fi aprobat prin Hotărâre de Consiliu Local, în maxim 30 de zile de la avizarea sa de către ANRE, fiind o clauză de încetare unilaterală a contractului.

Modul în care s-a respectat calendarul de acţiuni propuse a dus compania în situaţia puţin probabilă de a mai putea ajunge la un acord în perioada rămasă până la expirarea prezentului contract de termie.

În paralel, Veolia Energie Prahova continuă toate demersurile de informare a autorităţilor competente şi de implementare a acţiunilor de  predare – primire a bunurilor ce compun sistemul.