Jandarmii explică ce s-a întâmplat la Strejnic, pe stadionul Conpet. Operaţiunea de amploare desfăşurată de jandarmii prahoveni nu a vizat decât aproape 50 de suporteri croaţi care au venit fără bilete la meci. Aceştia a fost „încartiruiţi“ într-un ţarc din afara terenului de fotbal unde, chipurile, li se creaseră condiţii pentru a vedea meciul pe un ecran luminat de un videoproiector. Cum prefectul judeţului a refuzat să ofere vreun răspuns, transmiţând doar prin purtătorul de cuvânt că acţiunile Grupării Mobile de Jandarmi nu au fost coordonate de instituţia pe care o conduce. A rămas astfel doar „lămurirea“ oferită de Jandarmerie.

Iată cum sună comunicatul Grupării Mobile de Jandarmi Ploieşti: „În data de 21.08.2014, începând cu ora 20.15, pe stadionul „Ilie Oană” din Ploieşti  s-a desfăşurat meciul de fotbal dintre Petrolul Ploieşti şi Dinamo Zagreb din play-off-ul UEFA Europa League.

În stabilirea măsurilor specifice gestionării unei manifestări sportive de o asemenea amploare, apreciată conform normelor  UEFA cu grad ridicat de risc, au fost avute în vedere datele provenite din cooperarea dintre structurile de apărare a legii din cele două ţări, pentru prevenirea unor incidente pe care suporterii consideraţi agresivi le pot genera. În acest context, pe lângă datele obţinute prin acest canal de cooperare, la partida de fotbal de aseară am beneficiat de prezenţa în Ploieşti a 4 poliţişti croaţi care au colaborat foarte bine cu autorităţile române.

În urma şedinţei de securitate desfăşurate în prezenţa  reprezentantului pentru securitate al UEFA s-a stabilit că un număr de 600 de bilete au fost achiziţionate de clubul Dinamo Zagreb, iar în România se vor deplasa şi suporteri consideraţi „cu risc, membri ai facţiunii BAD BLUE BOYS care nu au primit bilete din partea clubului, iar potrivit datelor disponibile, se implică în activităţi de tulburare a ordinii şi liniştii publice.

Pentru aceşti suporteri care şi-au anunţat prezenta la meci în condiţiile în care nu aveau la dispoziţie legitimaţii de acces în stadion, forţele de ordine, cu sprijinul autorităţilor locale au amenajat la stadionul Conpet o zonă de siguranţă unde au fost create condiţii decente pentru vizionarea meciului, gustări, apă şi toalete ecologice.

După identificarea suporterilor fără documente de acces la meci a urmat conducerea acestora  în zona sus menţionată  şi prezentarea condiţiilor oferite pe plan local. Aceştia au decis şi au comunicat ofiţerilor de Croaţia şi forţelor de ordine că doresc să se întoarcă acasă pe traseul PloieştiTârgoviştePiteştiSlatinaCraiova - Turnu Severin.

Pe timpul deplasării, acestora li s-a asigurat protecţia de către echipaje de jandarmi şi poliţişti până la ieşire din ţară.

În urma relaţionării şi a dialogului permanent cu aceştia prin intermediul monitorilor de securitate vorbitori de limbă engleză, nu au fost înregistrate nici un fel de incidente, s-a reuşit respectarea legislaţiei europene privind dreptul la liberă circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre pentru cetăţenii Uniunii Europene.

Jandarmeria nu agreează violenţa asupra nici unei persoane, motiv pentru care vă asigurăm că orice sesizare pe această linie va fi tratată cu maximă seriozitate.

Gruparea de Jandarmi Mobilă „Matei Basarab” Ploieşti, având calitatea de coordonator al măsurilor de ordine publică asigurate în sistem integrat pentru acest eveniment sportiv, asigură opinia publică, ploieştenii în special, că Jandarmeria a dispus de toate resursele mobilizate, iar obiectivul central, desfăşurarea competiţiei sportive în spirit de fair-play şi fără incidente care să tulbure grav ordinea publică a fost îndeplinit“.

Jandarmeria nu aduce însă dovezi că suporterii respectivi ar fi fost agresivi ci doar certifică faptul că nu s-a respectat dreptul unor cetăţeni europeni la liberă circulaţie. Ştim cu toţii că suporterii croaţi sunt în general violenţi, provocând incidente prin multe oraşe europene, dar nu ştim dacă cei care ar fi dorit să vină la Ploieşti erau de aceeaşi factură. Pur şi simplu li s-a aplicat eticheta de „scandalagii“ şi au fost băgaţi în ţarc.

Argumentele Jandarmeriei nu sunt bine fundamentate şi acţiunea de joi poate deschide porţile vendetei din partea autorităţilor croate la meciul retur de pe 28 august. Dacă croaţii vor aplica legea talionului este posibil ca şi suporterii Petrolului, cei care vor face deplasarea la Zagreb, să păţească la fel sau să fie victimele atacurilor din partea ultraşilor croaţi.

În plus, interdicţia de acces a unor jurnalişti în apropierea ţarcului suporterilor este cel puţin bizară, mai ales că nu li s-a furnizat nicio motivaţie.