Ploieştiul a găzduit, miercuri, unul dintre cele mai importante evenimente din cadrul proiectului Ploieşti, Capitala Mondiala a Petrolului. Institutul Aspen în România, condus de Mircea Geoană, fost ministru de Externe şi fost preşedinte al Senatului, a ales Ploieştiul pentru a găzdui Aspen Energy Summit, o reuniune la care au participat politicieni importanţi şi oameni de afaceri implicaţi în domeniul energiei.

"Piesele" de rezistenţă ale întrunirii de la Ploieşti au fost Maros Sefcovici, vicepreşedintele Comisiei Europene, şi Hans Klemm, ambasadorul SUA în România. 

Sefcovic, responsabil cu Uniunea Energetică în cadrul Comisiei Europene, a afirmat că România a realizat mari progrese în domeniul energiilor regenerabile, punctând că ţara noastră ar putea ajuta statele care întâmpină probleme din acest punct de vedere.

"Despre energia regenerabilă, ştiu că aţi avut propriile experienţe, că aţi trecut prin faze dificile (...), dar aţi realizat un progres minunat. Sunteţi una dintre puţinele ţări care şi-au atins targetul înainte de expirarea timpului. Cred că vă veţi putea folosi bunele rezultate (...) şi să ajutaţi sau să vindeţi succesul vostru acelor ţări care au probleme pentru a atinge standardele lui 2020. Cel mai important este că aţi dezvoltat tehnologia şi, dacă mă uit la ce potenţial aveţi în această regiune în ceea ce priveşte energia solară, eoliană, hidro sau biomasă, este impresionat. (...) Consider că ar trebui să conlucrăm înspre beneficiul ţării dvs, al regiunii dvs şi al întregii Uniuni Europene", a declarat oficialul CE.

Totodată, acesta a subliniat bogăţia României în resurse naturale, susţinând că ţara noastră trebuie să fie mai activă pe piaţa energetică.

Şi ambasadorul SUA, Hans Klemm, a anunţat că America susţine România în efortul de a contribui la securitatea energetică regională.

„SUA susţin România în efortul de a contribui la securitatea energetică regională prin dezvoltarea de interconexiuni şi diversificarea tipurilor de combustibili şi resurse. Susţinem România şi Comisia Europeană în eforturile de a crea infrastructuri care să realizeze legături mai bune pentru furnizarea de gaze”, a declarat ambasadorul SUA în România.

La summitul energetic de la Ploieşti au mai participat Andrian Candu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, vicepremierul Graţiela Gavrilescu, Tom Petcu, ministrul Energiei, profesori ai Universităţii Petrol-Gaze Ploieşti; personalităţi ale mediului academic; parlamentari de Prahova; reprezentanţi ai unor companii importante din domeniul petrolier.

Institutul Aspen România, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Prahova, Primăria Ploieşti, Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti şi Camera de Comerţ şi Industrie Prahova, a organizat, miercuri, la Ploieşti, a cincea ediţie a Aspen Energy Summit. Mircea Geoană, preşedintele Insitutului Aspen în România, a anunţat că îşi doreşte ca summitul pe energie să se desfăşoare anual la Ploieşti.