Un bărbat din judeţul Prahova, suspectat de comiterea infracţiunii de înşelăciune, a fost ridicat şi dus la audieri, miercuri, la sediul DIICOT Ploieşti, el fiind acuzat că a promis mai multor edituri şi distribuitori de carte că le asigură vânzări către instituţii publice sau societăţi comerciale, cerând în schimb comisioane din valoarea cărţilor.

Bărbatul îşi prezenta rudele ca fiind reprezentanţi ai cumpărătorilor de carte şi încheia contracte folosind ştampile false, prejudiciul în acest dosar fiind de peste cinci milioane de lei.

Oamenii legii au efectuat 5 percheziţii în judeţul Prahova, la persoane bănuite de înşelăciune şi constituirea de grup infracţional organizat.Gruparea îşi desfăşura activitatea infracţională cu precădere în domeniul achiziţiilor şi livrărilor de fond de carte.

În urma investigaţiilor, s-a stabilit că, la finele anului 2015, liderul grupului infracţional organizat ar fi indus în eroare reprezentantul legal al unei societăţi comerciale care are ca obiect de activitate vânzarea de fond de carte, creând falsa impresie că poate influenţa factori de decizie din cadrul unor instituţii publice sau alte societăţi comerciale, în vederea achiziţionării de cărţi.

Ceilalţi membri ai grupării (în realitate rude sau apropiaţi ai liderului), ar fi fost prezentaţi ca fiind reprezentanţi ai persoanelor juridice care ar fi urmat să beneficieze de încheierea unor contracte de cumpărare de fond de carte.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este de peste 5 milioane de lei.

Au fost puse în aplicare 6 mandate de aducere, persoanele depistate fiind audiate în sediul unităţii de parchet.