Ştefania Alexe, profesoara de matematică înjunghiată, la începutul acestui an, pe holul din faţa cancelariei Colegiului "Spiru Haret" din Ploieşti, de un fost elev, este considerată, alături de paznicul care era de serviciu în ziua respectivă, vinovată de producerea incidentului care o putea costa viaţa, conform raportului întocmit de comisia internă de anchetă constituită după eveniment. În 29 ianuarie, la ora 12.57, în holul din faţa cancelariei Liceului „Spiru Haret” din Ploieşti, situat la etajul unu al clădirii, o profesoară a fost înjunghiată de un fost elev

Colegii victimei o găsesc vinovată de faptul că se afla în cancelarie în loc să păzească poarta şcolii, alături de paznic! Mai pe româneşte, profesoara i-a îngreunat sarcina agresorului, nevoit să ajungă până la cancelarie pentru a o înjunghia.

Concret, documentul consemnează că "doamna profesor Alexe Ştefania Andreea declara că prezenţa dânsei la data de 29.01.2019, ora 12.55 este justificată de art. 50, pct. 3, alin. 1 din R. O. F. al Colegiului «Spiru Haret», aprobat în Consiliul de Administraţie din 15.10.2018, fără a menţiona că nu a respectat şi alin. 4 din acelaşi pct. 3 al art.50, care preved

«Profesorul de serviciu asigură desfăşurarea procesului de învăţământ în bune condiţii, îndrumând şi controlând activitatea din şcoală (clădirea, şcolii, atelierelor, cămin băieţi, curtea şcolii), având următoarele atribuţii:

alin. 4 - Supraveghează intrarea elevilor în şcoală, împreună cu portarul»".

Profesoara este considerată "răspunzătoare" pentru încălcarea acestei prevederi din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare valabil la nivelul unităţii de învăţământ de comisia de anchetă formată din ing. Manole Ramona, ing. Schonauer Alfred Constantin şi prof. Ioniţă Constantin.

Aceeaşi comisie propune sancţionarea paznicului cu reducerea salariului, cu 5-10%, pe o perioadă de 1-3 luni. "Având în vedere consecinţele evenimentului,comisia de cercetare disciplinară nu propune sancţionarea doamnei profesor Alexe Ştefania Andreea", se mai arată în încheierea raportului.`

Sindicatul "Şcoala Prahovei" a reacţionat imediat, prin preşedintele Ionuţ Duţă, care condamnă aceste concluzii prin care, în opinia sa, "conducerea Colegiului nu numai că nu a rezolvat problema, dar a umilit-o pe doamna profesoară şi a umilit, de altfel, întreg corpul profesoral." Acesta a declarat, pentru Telegrama, că în cursul zilei de astăzi, sindicatul va cere inspectorului şcolar general al ISJ Prahova, Nicolae Angelescu, demiterea conducerii Colegiului, directorul de aici fiind numit în urma unui concurs şi având contract de management educaţional încheiat cu inspectorul şcolar general.

"Acesta nu mai este abuz, acest gest este o crimă", a declarat Ionuţ Duţă.

Preşedintele Sindicatului "Şcoala Prahovei" a explicat că, potrivit regulamentelor în vigoare, comisia disciplinară este stabilită pentru fiecare caz în parte, în Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ, şi subliniază că "profesoara a fost găsită vinovată, dar, în «mărinimia» sa, comisia a decis ca aceasta să nu fie sancţionată. În schimb, portarul a fost sancţionat, iar aici este de asemenea o problemă. Urmează să mă interesez dacă acesta a fost informat măcar că poate contesta decizia, în termen de 15 zile", a mai declarat Ionuţ Duţă.

Raportul integral al comisiei a fost publicat de observatorulph.ro.