Andrei Volosevici a fost trimis în judecată d eprocurorii DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de  abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea unui folos necuvenit pentru altul şi trafic de influenţă (2 fapte).

Iată comunicatul DNA:  

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor 

VOLOSEVICI ANDREI LIVIU, la data faptelor primar al municipiului Ploieşti, în prezent senator, pentru săvârşirea infracţiunilor de 
- abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea unui folos necuvenit pentru altul, 
- trafic de influenţă (2 fapte), 

ALBU SIMONA, la data faptei şef al Serviciului Juridic în cadrul Direcţiei Juridice a Primăriei municipiului Ploieşti, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea unui folos necuvenit pentru altul.

În rechizitoriul întocmit s-a reţinut următoarea stare de fapt:

În calitate de primar al municipiului Ploieşti şi ordonator principal de credite, cu încălcarea dispoziţiilor legale, inculpatul Volosevici Andrei Liviu a iniţiat proiectul de hotărâre privind asocierea municipiului Ploieşti cu SC FC Petrolul SA. Proiectul consta în finanţarea şi realizarea în comun a unor acţiuni, servicii şi proiecte de interes public local şi avea ca obiectiv principal funcţionarea echipei de fotbal FC Petrolul.

În acelaşi scop, la data de 03 septembrie 2009, inculpatul Volosevici Andrei Liviu a semnat un contract de asociere între municipiul Ploieşti şi societatea comercială FC Petrolul SA Ploieşti, contract încheiat prin nerespectarea dispoziţiilor Legii administraţiei publice locale - în condiţiile în care o instituţie publică nu poate finanţa o activitate lucrativă desfăşurată de un agent economic cu capital privat.

În acest fel, acesta a determinat prejudicierea bugetului local cu suma totală de 32.577.437 lei şi concomitent obţinerea, de către S.C. FC Petrolul SA Ploieşti, a unui folos necuvenit de aceeaşi valoare, reprezentând:

- 17.842.137,70 lei - plăţi efectuate exclusiv în baza contractului cu încălcarea dispoziţiilor legale privind finanţele publice,

- 12.955.859,28 lei - chirie datorată de S.C. Petrolul S.A. pentru Stadionul Ilie Oană pus la dispoziţie în baza contractului, cu încălcarea prevederilor legale privind administraţia publică locală,

- 121.234,19 lei - contravaloare utilităţi datorate de societate şi achitate din bugetul local,

- 1.658.205,90 lei - debite stabilite prin acte de control ale Curţii de Conturi a României - Camera de Conturi Prahova ca fiind datorate de societate şi care, în evidenţa contabilă a unităţii administrativ teritoriale apar ca achitate prin transferarea sumei respective între conturi ale bugetului local şi nu prin plăţi efectuate de societate.

Contractul de asociere anterior menţionat a fost vizat pentru legalitate de inculpatele Mazâlu Maria Magdalena şi Albu Simona.

În calitate de primar al municipiului Ploieşti, în vara anului 2012, inculpatul Volosevici Andrei Liviu a pretins unui om de afaceri (denunţător în cauză) suma de 80.000 lei pe care a primit-o în trei tranşe, în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale (la care candida pentru obţinerea unui nou mandat). În schimb, o anumită firmă la care omul de afaceri avea interes, trebuia să câştige un contract pentru executarea unei parcări supraterane în municipiul Ploieşti, finanţat de primărie. Ulterior, denunţătorul urma să obţină lucrări în subantrepriză la obiectivul respectiv.

În acelaşi context şi în aceeaşi calitate, în perioada martie - aprilie 2012, inculpatul Volosevici Andrei Liviu a pretins de la un alt om de afaceri (denunţător în cauză) foloase materiale necuvenite, constând în închirierea de panouri publicitare, prestarea de servicii de panotaj şi producţia de afişe electorale, în valoare totală de 21.150,12 euro, precum şi suma de 20.000 lei achitată de acesta din urmă către o firmă indicată de edil.

Aceste foloase au fost pretinse şi primite de inculpat în schimbul intervenţiei la funcţionarii primăriei şi la consilierii locali pentru promovarea şi aprobarea unui proiect de hotărâre care să aibă ca obiect prelungirea contractului de asociere încheiat între Municipiul Ploieşti şi o societate comercială, vizând exploatarea în comun a unor panouri publicitare aflate pe terenul aparţinând domeniului public de interes local al oraşului.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpatului Volosevici Andrei Liviu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunerea de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii anticorupţie au mai dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de inculpata Mazâlu Maria Magdalena.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Foto> ziarulincomod.ro