În timp ce autorităţile locale sunt preocupate de soarta lucrărilor pe fonduri europene sau de petrecerea ultimelor zile din concediul de odihnă, Spitalul de Pediatrie din Ploieşti este în pericol de a se desfiinţa.

În cea mai bună situaţie, Pediatria ar putea deveni, din nou, o secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă sau ar putea funcţiona în regim de policlinică.

Vineri, Primăria Ploieşti a fost înştiinţată că ultimul anestezist de la unitatea medicală a plecat, iar spitalul a fost nevoit să suspende serviciul de gardă. Copiii vor fi trimişi la spitalele din Bucureşti, iar cazurile grave vor ajunge, cel mai probabil, la Spitalul Judeţean de Urgenţă, deşi şi această unitate medicală se confruntă cu aceeaşi criză de medici anestezişti.

Culmea ghinionului este că dezastrul de la Pediatrie se petrece în timp ce atât Iulian Teodorescu, viceprimarul cu atribuţii de primar, cât şi Cătălin Vişean, directorul spitalului, sunt în concediu de odihnă.

Problema era cunoscută de mult timp însă nu au fost luate măsurile necesare. Incă de la începutul verii se ştia că unul dintre medici se va transfera la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie din Ploieşti, iar cel de al doilea ar fi trebuit să iasă de mult la pensie. De ce nu găseşte municipalitatea o soluţie pentru această criză, mai ales că din bani publici alte cadre medicale sunt plătite mai mult decât regeşte ? Aceasta este intrebarea la care trebuie dat răspuns!

Spre exemplu, vă spunem doar că la CSM Ploieşti se cheltuiesc sume colosale pentru asistenţa medicală a sportivilor – un singur medic primeşte pe luna 9500 lei, iar preparatorul fizic al echipei CSM handbal fete are un venit lunar de ……. 14600 lei !  Şi asta în timp ce pentru un anestezist se alocă doar 15 lei pe oră.  Adica infima sumă de 200 de lei pentru o gardă de 17 ore în care medicii sunt acolo pentru a salva copiii Ploieştiului!

Situaţia de la Pediatrie este cu atât mai gravă cu cât toate spitalele din Prahova au o problemă cu specialiştii ATI. La Câmpina, Spitalul Municipal nu mai poate asigura gardă, iar Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti caută soluţii disperate pentru atragerea medicilor anestezişti.