Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva transmite, joi, referitor la protestul activiştilor Greenpeace dintr-o pădure din Munţii Ciucaş, că pădurea respectivă nu îndeplinea criteriile de încadrare în categoria pădurilor cvasivirgine şi susţine că acţiunea activiştilor este ilegală şi blochează cu bună ştiinţă activitatea unei regii, răspândind în acelaşi timp acuzaţii grave şi informaţii false.

„Lucrările silvice efectuate în Unitatea de Producţie VI Bratocea, unitatea amenajistică 14A, sunt legale, în conformitate cu amenajamentul silvic în vigoare, avizat favorabil de Agenţia pentru Mediu Prahova şi custodele sitului NATURA 2000. În conformitate cu Ordinul de Ministru 3397 din 2012, s-a solicitat avizul Gărzii Forestiere Ploieşti pentru lucrările silvice, avizul favorabil, cu numărul 13170, fiind obţinut în 8 noiembrie 2016. Prin acest aviz, Garda Forestieră Ploieşti a confirmat, în urma verificărilor, că pădurea respectivă nu îndeplineşte criteriile de încadrare în categoria pădurilor cvasivirgine”, susţin reprezentanţii Romsilva.

Ei spun că protestul organizat, joi, de Greenpeace România, în pădurea din Munţii Ciucaş, este o acţiune ilegală, activiştii nefăcând altceva decât să blocheze activitatea regiei.

„Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a fost tot timpul deschisă şi receptivă la dialogul cu organizaţiile de mediu, inclusiv cu Greenpeace România, căreia i-a oferit tot sprijinul în acţiunile de identificare şi includere a pădurilor virgine şi cvasivirgine în Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine, existând inclusiv un protocol de colaborare în acest sens”, subliniază ei.

Romsilva mai spune că organizaţia răspândeşte deliberat informaţii false, acţionând cu rea credinţă pentru a prejudicia imaginea şi interesele Regiei Naţionale a Pădurilor, în condiţiile în care Greenpeace România a lansat acuzaţii grave şi despre o seria de lucrări silvice din Sibiu.

„În consecinţă, Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva va utiliza toate pârghiile legale pentru a recupera prejudiciile create şi va sesiza organele de cercetare penală”, au conchis reprezentanţii Romsilva.

Zece activişti ai Greenpeace Româmia au protestat, joi, în pădurea Bratocea, din Munţii Ciucaş, faţă de faptul că autorităţile au emis autorizaţie de exploatare într-o pădure despre care cei de la Greenpeace spun că este cvasi-virgină.

”Am descoperit aici nu numai că se taie copaci bătrâni de peste 180 de ani, cum se poate vedea acolo, ci şi că se eploatează pe valea râului Bratocea, care a fost aproape integral distrus. (…) Este o pădure bătrână, este o pădure care a fost inventariată ca fiind virgină acum 12, 13 ani, nu şi-a pierdut acest caracter până în momentul în care s-a emis autorzaţia de exploatare”, spune unul dintre activiştii Greenpeace într-un film transmis live pe pagina de Facebook a organizaţiei.

Acesta susţine că arborii din pădurea Bratocea sunt copaci seculari tăiaţi pentru a ajunge lemn de foc şi că în acest fel se distruge mediul în care trăiesc numeroase animale sălbatice.

”Cerem în mod public ca ministerul  (Ministerul Apelor şi Pădurilor - n.r.) să realizeze acest inventar naţional ca să ştim în mod clar care sunt acele păduri care trebuie protejate”, mai spune activistul Greenpeace.